Den osynliga kroppen

Den osynliga kroppen 1 nov 2017—7 jan 2018, är en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm som berättar om medicinsk forskning med bilden som utgångspunkt.
Yuriy Pomeshchik // Laurent Roybon lab
Bilden "Do you remember" från Yuriy Pomeshchik // Laurent Roybon lab

Bilden från Yuriy Pomeshchik // Laurent Roybon lab visar en neurosfär som är skapad från pluripotenta stamceller. Bilden är tagen för att identifiera vilka celler som finns i neurosfären. På Laurent Roybons labb försöker man identifiera de mekanismer som är involverade i Alzheimers sjukdom och försöker förstå varför sjukdomsmekanismen leder till nervskador. Målet är att identifiera diagnostiska verktyg för att tidigare kunna diagnostisera och behandla Alzheimerpatienter.

Den osynliga kroppen är en unik utställning med bilder från medicinska labb. Utställningen visar och beskriver forskning i framkant från ett annorlunda perspektiv - det visuella.

Utställningen skildrar normal- och sjukdomstillstånd genom vackra bilder, fascinerande installationer och inspirerande filmer. I samband med utställningen hålls också en rad föreläsningar om olika medicinska frågeställningar och forskningsfält.

Lunds universitet representeras med bilder från flera forskargrupper:

• Elin Pietras // Alexander Pietras lab
  • Maciej Ciesla // Cristian Bellodi lab
  • Yuriy Pomeshchik // Laurent Roybon lab
  • Daniel Tornero // Zaal Kokaia & Olle Lindvall lab
  • Marcus Davidsson // Tomas Björklund lab
  • Talia Velasco // David Bryder lab
  • Sofie Mohlin // Ingrid Öra lab & Marianne Bronner lab
  • Janelle Drouin-Ouellet // Malin Parmar lab
  • Catharina Müller // Gunilla Westergren-Thorsson lab
  • Sara Nolbrant // Malin Parmar lab
  • Sandra Capellera Garcia // Johan Flygare lab
  • Bengt Mattsson // Anders Björklund lab

Den osynliga kroppen är initierad av Ragnar Söderbergs stiftelse. Utställningen görs i nära samarbete med Sven-Harrys konstmuseum. Mona Norman, projektledare för Den osynliga kroppen och kommunikationsansvarig för Ragnar Söderbergs stiftelse säger:

”Jag ville göra den här utställningen för att visa på nya sätt att informera om och väcka nyfikenhet för medicinsk forskning”.

Läs mer om utställningen Den osynliga kroppen