Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Digitala klassrummet – ett fullskalelabb i världsklass

På torsdag 8 november invigs Lunds universitets nya fullskalelabb – det digitala klassrummet. Det är det största och bäst utrustade i sitt slag i världen och lockar forskare från många länder. Med hjälp av 25 ögonrörelsemätare kan man analysera hur barn lär sig saker och hur de löser olika problem. Forskningen förväntas leda till nya läromedel anpassade efter varje barns förmåga och intresse – en hjälp särskilt för dem som i dag har det svårt i skolan.
digitala klassrummet
Det nya digitala klassrummet vid Lunds universitet - ett fullskalelabb i världsklass. Foto: Kenneth Holmqvist

Det digitala klassrummet är inrymt i en före detta hörsal på Humanistlaboratoriet i Språk- och Litteraturcentrums källarplan. Forskarna samarbetar sedan tidigare med flera skolor. Många lärare både där och på andra håll är intresserade av att ta hit sina elever och delta i forskningen.

- Vi befinner oss i en brytpunkt i utvecklingen av pedagogiska metoder. Elever kommer framöver att studera mer på elektroniska medier än i pappersböcker. Många av framtidens läsplattor kommer att ha inbyggda ögonrörelsemätare och det är viktigt att vi lär oss utnyttja möjligheterna som erbjuds, säger docent Kenneth Holmqvist, som leder ögonrörelseforskningen i Humanistlaboratoriet.

Docent Jana Holsanova leder en ny grupp på universitetets tvärvetenskapliga Pufendorfinstitutet. Gruppen ska brett utforska hur man med högteknologi i klassrummet kan främja elevers lärande.

- Lunds universitet ligger i framkant inom ögonrörelseforskningen och kopplingen till lärande. Vi har under de senaste tio åren utvecklat en rad metoder och verktyg, för att stödja och utvärdera lärande, läromedel och hur människan interagerar med olika medier. Nu får vi möjlighet att pröva dem i stor skala, säger Jana Holsanova.

Humanistlaboratoriets chef professor Marianne Gullberg är mycket glad för det digitala klassrummet:

- Det öppnar helt nya möjligheter att studera lärandeprocesser och pedagogiska metoder med olika perspektiv.

Hon lyfter fram de nya kontaktytor som skapas i och med ett nytt forskningsprojekt som startar i januari och som får det digitala klassrummet som sitt laboratorium. I projektet ska inlärningsforskare samarbeta med bland annat forskare inom det nya ämnet utbildningsvetenskap. Projektets syfte är att förbättra lärandet i grund- och gymnasieskolan och det finansieras med sex miljoner kronor av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.

Det digitala klassrummet har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse med en miljon kronor och av LUs tidigare Råd för forskningsinfrastruktur med 1,2 miljoner kronor.

Britta Collberg

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste nyheter

2020-01-16

Ackreditering av cancervård-, forskning- och utbildning

Ackreditering av cancervård-, forskning- och utbildning
2020-01-15

B-cellernas viktiga roll vid immunterapi

B-cellernas viktiga roll vid immunterapi
2020-01-13

Årets Anna Lindh-föreläsning: Dunja Mijatović

Årets Anna Lindh-föreläsning: Dunja Mijatović
2020-01-10

48 miljoner för att tidigt hitta sjukdomar med hjälp av kroppens egna nanopartiklar

48 miljoner för att tidigt hitta sjukdomar med hjälp av kroppens egna nanopartiklar
2020-01-09

Ylva Eggehorn tilldelas Anders Nygrenpriset 2020

Ylva Eggehorn tilldelas Anders Nygrenpriset 2020

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen