Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Elstötar ska ge godare kryddor

En del torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan vara en trist historia. Detta kan det bli ändring på. En grupp forskare i livsmedelsteknik har upptäckt att om basilikablad får elstötar, smakar och luktar den torkade varianten nästan som färsk.
Torkad basilika som doftar som färsk - med hjälp av elstötar. Federico Gomez i labbet.
Torkad basilika som doftar som färsk - med hjälp av elstötar. Federico Gomez i labbet. Bild: Kennet Ruona

Förklaringen? Bladens porer, eller stomata som de egentligen heter, stängs naturligt när omgivningen är torr för att växten ska behålla sin fukt. Men om bladen behandlas med så kallad pulsed electric field-teknik, eller PEF-teknik, skadas porerna och förblir öppna varpå efterföljande torktid nästan halveras.

Detta leder till att flera av bladets smakbärande celler och ämnen förblir intakta även efter att bladen torkats.


– Hittills har vi jobbat med basilika. Härnäst funderar vi på att testa dill, säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid LTH, Lunds universitet.

Upptäckten gjordes mer eller mindre av en slump:

– Min tidigare doktorand noterade att stomata inte stängde när hon körde bladen i PEF-teknik. Det påverkade hennes experiment på ett negativt sätt. Detta var en intressant observation som jag sedan diskuterade med Allan Rasmusson, växtfysiolog vid biologiska Institutionen, Lunds universitet. Vi kom på att permanent öppna stomata borde kunna korta torktiden.

Så Federico Gomez testade och visst förkortades torktiden samtidigt som aromen och färgen blev mycket aptitligare.

Tekniken används ännu endast i labbet, men då den inte är dyr – enligt Federico Gomez förmodligen billigare eftersom energi sparas under torkningen – bedömer han att den bör vara efterfrågad.


Allan Rasmusson betonar att det inte rör sig om några elchocker:

– Bladen stimuleras med elektriska spänningimpulser som är en bråkdel av vad man har i ett elstängsel. Det här höjer den spänning som redan finns naturligt i bladcellerna. Bladen lever efteråt och vi har bara gjort en begränsad skada som gör att porerna öppnas, säger han.

Länk vetenskaplig publicering http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856416302636

Kristina Lindgärde

Kategorier

Senaste nyheter

2018-05-23
Dags för årets nya doktorer att prydas med krans och hatt
Dags för årets nya doktorer att prydas med krans och hatt
2018-05-23
EU:s biodrivmedelspolitik är inte hållbar
EU:s biodrivmedelspolitik är inte hållbar
2018-05-23
Därför tror man att barnleukemi kan börja redan i fosterstadiet
Därför tror man att barnleukemi kan börja redan i fosterstadiet
2018-05-22
Arter gynnas när sandmarker öppnas upp
Arter gynnas när sandmarker öppnas upp
2018-05-22
Så kan framtidens städer bli fossilfria
Så kan framtidens städer bli fossilfria

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen