Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Epilepsiforskare samlas i Lund

Epilepsi är en mångfacetterad sjukdom som i vissa former kan ha svåra följdverkningar och det finns inga botemedel. I Sverige finns det minst 60 000 personer som har epilepsi och på världsbasis cirka 50 miljoner människor. Samhällskostnaderna beräknas till totalt 20 miljarder årligen i EU.
I dagarna håller Svenska Epilepsisällskapet sin höstkurs i Lund för att diskutera de senaste forskningsrönen och behandlingsmetoderna.

– Epilepsi är en ganska vanlig sjukdom som ökar risken för depression, skador och handikapp. Vi har inga botemedel för epilepsi och 40 % av patienterna svarar inte på de behandlingar som är tillgängliga idag. Dagens mediciner ger också biverkningar och bara liten del av patienterna kan behandlas med hjärnkirurgi. Vissa former av epilepsi innebär också en betydligt högre risk för dödlighet jämfört med den vanliga populationen, säger Merab Kokaia, professor i neurofysiologi, särskilt stamcellsforskning, vid Lunds universitet.

Epilepsi är ett samlingsbegrepp för tillstånd som innebär att det uppstår störningar i hjärnans nervceller. Störningarna utlöser epileptiska anfall som kan variera i styrka, längd och utfall beroende på var i hjärnan de uppstår. Anfallen kan gå omärkta förbi, men de kan också orsaka frånvaroattacker, medvetslöshet, kramper, oförmåga att stå eller hallucinationer.

– Det är en stigmatiserande sjukdom som det inte pratas mycket om trots att en så stor del av befolkningen i varierande ålder lider av sjukdomen, säger Merab Kokaia.

Merab Kokaia berättar att några av världens främsta forskare inom epileptologiforskningen deltar vid årets höstkurs inom Svenska Epilepsisällskapet och att deltagarantalet (90 deltagare) aldrig varit så högt som i år då temat är ” Bridging clinical and preclinical epileptology”. 

Svenska epilepsisällskapets höstkurs hålls den 8-9 november 2012, Biomedicinsk Centrum (BMC) i Lund.
Program

Kontakt: Merab Kokai, 046-222 05 47  mobil: 0706620899, Merab [dot] Kokaia [at] med [dot] lu [dot] se 

Kort om Svenska Epilepsisällskapet
Svenska Epilepsisällskapet (SES) utgör den svenska grenen av International League Against Epilepsy (ILAE) och är en vetenskaplig sammanslutning, vars syfte är att främja forskning och utveckling inom epileptologin i Sverige. SES bildades 1986 och har vuxit till 475 medlemmar. Medlemmarna representerande drygt 15 olika specialiteter inom bl a medicin, biomedicin, sjukvård, psykologi.Länk: http://www.epilepsisallskapet.se

Katrin Ståhl

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen