Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

ESS och MAX IV och samhället, hur ser relationen ut?

Supermåne över MAXIV
Fotograf: Salar Haghighatafshar

Den 21 november träffas experter, aktörer och intresserade på Grand Hotel i Lund för ett seminarium om industrianvändning av ESS och MAX IV och den roll som så kallade mediatorbolag kan ta.

Seminariet är en av de första sammankomsterna inom BISS – Big Science and Society, ett av Lunds universitets sex tematiska samverkansinitiativ. Inom BISS sammankopplas universitetets forskare med aktörer inom privat och offentlig sektor i publika seminarieaktiviteter för att diskutera särskilt viktiga frågor kring relationerna mellan ESS och MAX och omgivande samhälle. Vid seminariet medverkar två mediatorbolag i Lund, samt representanter för ESS och MAX IV. Även forskare som studerar hur användarsamhällena utvecklas och växer över disciplin- och branschgränser deltar.

”Många utmaningar kring ESS och MAX IV”

Seminariet om ESS och MAX IV kommer bland annat att fokusera på instrumenten vid forskningsanläggingarna som blir allt mer specialiserade och därmed potentiellt svårtillgängliga för icke-specialister. Samtidigt finns en växande bransch av företag, internationellt såväl som i Lund, som specialiserat sig på att utföra avancerade analyser och experiment åt industrin och som har spetskompetens i att använda de tekniker som kommer att finnas vid ESS och MAX IV.

– Det finns många utmaningar kring ESS och MAX IV, och vi universitetsforskare får genom samverkanstemat BISS chansen att använda våra spetskompetenser och specialintressen och bidra till att möta dem, i samverkan med de aktörer som är i centrum av utvecklingen. Seminariet på Grand den 21 november är det första i en serie av aktiviteter om relationerna mellan ESS, MAX IV och omgivande samhälle, säger Olof Hallonsten, initiativtagare och koordinator för BISS, och moderator för seminariet om industrianvändning och mediatorbolagens roll.

Tid och plats:
Den 21 november,16:30-18:30 
Piratensalen på Grand Hotel i Lund
Seminariet följs av mingel med mat och dryck. 
Anmälan och info

 

Kontakt

Anna Löthman, pressansvarig, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. 046-222 96 82, anna.lothman@ehl.lu.se

Olof Hallonsten, forskare och lärare vid Ekonomihögskolan, moderator för BISS, olof.hallonsten@fek.lu.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.