Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Etnologen Susanne Lundin får Rausingpriset 2018

Bild på årets Rausingpristagare etnologen Susanne Lundin Fotograf: Eva Torkelsson
Susanne Lundin Fotograf: Eva Torkelson

Susanne Lundin, internationellt erkänd forskare inom forskningsfältet humaniora och medicin, tilldelas det prestigefyllda Rausingpriset. Priset är 50 000 kr och delas ut i samband med Rausingföreläsningen, som avslutar årets Humanist- och teologdagar den 13-14 april. Temat för HT-dagarna är Okänt.

– Susanne Lundin får priset för sitt oförvägna arbete med att sätta sökarljuset på både okända och obehagliga fenomen inom forskningsfältet humaniora och medicin: falska läkemedel och organhandel är några senare exempel, säger professor Lynn Åkesson verksamhetsledare för den akademiska tankesmedjan LU Futura vid Lunds universitet.

Intresset för det okända, det främmande, det som finns i gränszonen har genomsyrat Susanne Lundins forskning. Under det tidiga 1990-talet arbetade hon med frågor om konstgjord befruktning, inte minst med äggdonation som då var förbjudet i Sverige som något ”onaturligt”. Vidare följde forskning om genetik och genteknik, där de moraliska och etiska frågeställningarna inte gick att skilja från de vetenskapliga. Var det rätt att önska specialdesignade barn med egenskaper som föräldrarna själva valde? Var det rätt att vilja rädda ett dödssjukt barn med ett syskon som reservdelsperson? Kloning och andra gentekniker utmanade etik och rättskänsla och öppnade sannerligen dörren till något tidigare okänt.

Ett av Susanne Lundins senare forskningsfält har varit den skrämmande verkligheten bakom illegal organhandel. När organdonation inte räcker till kan penningstarka, desperata och mindre nogräknade personer köpa organ från fattiga – eller från avrättade. Naturligtvis bedrivs denna handel via mellanhänder, ibland i flera led. Den som kommer undan med livet efter att ha sålt sin njure får själv en spottstyver av det som mottagaren fått betala.

I sin Rausingföreläsning under årets HT-dagar kommer Susanne Lundin att tala om förfalskade läkemedel som det okända och underskattade globala problem det är. WHO bedömer att 10 % av alla mediciner världen över är förfalskade. Förfalskningarna kan innehålla tegeldamm, bläck och golvpolish som leder till sjukdom eller död. Omfattningen av handeln är i princip okänd för den svenska allmänheten och sjukvården.

– Den som fattat intresse för Susanne Lundins arbeten rekommenderas att läsa hennes texter. Och att lyssna till henne på årets HT-dagar. Sällan har ett tema för HT-dagarna passat sin Rausingföreläsare bättre än i år, säger Lynn Åkesson.

 

Läs mer om Susanne Lundin: http://www.kultur.lu.se/person/SusanneLundin/
Läs mer om HT-dagarna 2018: http://www.ht.lu.se/htdagar

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.