Få tar ut friskvårdsbidrag

Örtbad mot ömma axlar, viktminskningskurs, stresshantering – det är några aktiviteter som man får använda sitt friskvårds­bidrag till utöver vanlig träning.
Men trots att varje anställd har rätt till nästan två tusen kronor i friskvårdsbidrag använder de flesta vid universitet inte sina pengar.
Närbild av fötterna på en person med träningsspår.

Under 2018 använde 2.800 av 7.700 anställda ut sin friskvårdsersättning som ligger på 1.870 kronor per år och medarbetare. Dessutom har alla vid LU rätt att träna en timme på arbetstid. Här finns det dock ingen sammanställd statistik på hur många som väljer att använda sin friskvårdstimme. Universitetet rekommenderar att tar man sin friskvårdstimme mellan kl 11 och 14, men det finns ingen regel. Träning när som helst under arbetsdagen är bättre än ingen alls. Om man undrar vilka aktiviteter som är godkända vid universitetet så överensstämmer de med Skatteverkets lista över skattefria aktiviteter som arbetsgivare får bidra till. Listan heter ”Friskvårdsaktiviteter A–Ö”.

porträtt av man
Joel Levin, trädgårdsmästare i Botaniska trädgården.

Använder du ditt friskvårds­bidrag?

– Nej, det gör jag inte eftersom jag inte tränar.

Har du dåligt samvete för att du inte tränar?

– Inte det minsta, jag rör på mig hela dagarna och kroppen mår bra. Privat behöver jag tid för mina barn och har ett stort hus som behöver renoveras.

Blir du inte sliten i kroppen av att arbeta fysiskt hela dagarna?

– Jag trivs väldigt bra med att arbeta fysiskt, men det är klart att man är trött ibland när man kommer hem. Men vi har möjlighet att variera vad vi gör under dagen.

Porträtt av kvinna.
Anna Rydström, forskningsingenjör, Medicinska fakulteten.

Använder du ditt friskvårdsbidrag?

– Ja, det gör jag. Jag tränar på gruppträning på Gerdahallen ungefär tre gånger i veckan. Jag försöker variera mellan SomaMove, Step, Core, HIT och TRX – så det är ganska blandat. På sommaren när jag är ledig brukar jag träna löpning eller simma.

Varför är träning viktigt för dig?

– För att det är kul och för att må bra. Den direkta effekten är att man får energi och blir positiv, sedan är ju baktanken att man vill hålla sig frisk länge.

Är det motigt någon gång?

– När jag började träna för länge sedan var det motigt, men när man väl kommit till att man orkar träna så blir det istället en belöning.

porträtt av kvinna.
Martina Holmgren, jobbar i receptionen på SOL.

Använder du ditt friskvårdsbidrag?

– Ja, till Friskis & Svettis dit jag går två–tre gånger i veckan med min man.

Har du alltid tränat regelbundet?

– Nej, att jag kom igång igen beror på att jag faktiskt fick ryggproblem. Kanske måste jag opereras i framtiden och då gäller det att vara vältränad för att ha bättre chanser att bli frisk.

När kommer du inte iväg och tränar?

– Ibland är det ju mycket både privat och på jobbet och då kan det vara svårt att komma iväg. Jag sjunger i två körer också och under 350-årsjubileet gick jag på nästan alla kvällsföreläsningar. Då blev det mindre träning…

Andel av personalen som tar ut friskvårdsbidrag

• Juridiska fakulteten 51 %
  • Gemensam förvaltning 43 %