Filantropiskt råd inrättas vid Lunds universitet

Lunds universitet inrättar ett filantropiskt råd för att stärka arbetet med finansiering av forskning och utveckling från den privata sektorn. Rådets ledamöter ska bidra med sitt kunnande för att öka universitetets kontakter med privata finansiärer.
Universitetshuset

- Lunds universitets ämnesbredd och excellenta forskning ger unika förutsättningar att lösa de stora samhällsutmaningarna inom exempelvis Agenda 2030. För att lyckas fullt ut behöver akademin samverka med näringsliv och industri och det gäller även för att anläggningarna Max IV och ESS ska nå sin fulla potential. Kompetensen i det filantropiska rådet är mycket värdefull för att vidareutveckla denna samverkan, säger rektor Torbjörn von Schantz.

- Våra satsningar inom universitetet skapar nya behov av finansiering och vi ser också ett ökat intresse från omvärlden att bidra till universitetets utveckling. Det vill vi ta tillvara på och är därför mycket glada och stolta över att välkomna ledamöterna i filantropiska rådet, säger Pia Siljeklint, chef för avdelningen Donatorrelationer vid Lunds universitet.

Ordförande för det filantropiska rådet är rektor Torbjörn von Schantz.

Universitetet har beslutat att i ett första skede utse följande sju personer som ledamöter:
- Rolf Abdon, grundare och tidigare VD Abdon Finax AB
- Leif Andersson, VD Crafoordska stiftelsen
- Kajsa von Geijer, SVP HR Thule Group
- Gabriella Hurtig Hedlund, Stf Regionchef SEB Region Syd
- Annika Lundius, styrelseledamot Industrivärden, styrelseledamot
Entreprenörskapsforum, tidigare vice VD Svenskt näringsliv
- Deniz Yildirim, ordförande tretton37 AB
- Pia Siljeklint, avdelningschef Donatorrelationer, Lunds universitet

Antalet externa ledamöter kan utökas efter behov.

Ledamöterna utses för perioden 2019-05-16 till och med 2021-05-15, med möjlighet till förlängning.

Rådet startar formellt sitt arbete den fjärde september 2019.

För mer information kontakta:
Pia Siljeklint, chef avdelningen Donatorrelationer
E-post: pia [dot] siljeklint [at] fsi [dot] lu [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!