Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fina priser till kokboksförfattare

Måltidsakademin har utsett årets bästa måltidslitteratur. Fyra forskare vid Lunds universitet får pris för sina böcker.

Lunds universitets kokbok, med Johan Stenström som redaktör och Per Lindström som fotograf, vann priset för bästa bok om Ceremoniella måltider. Boken består av recept från ett 30-tal forskare och andra universitetsanknutna skribenter. Idén med boken är att visa att universitetets alla ämnen har anknytning till mat och matkultur, något som föll Måltidsakademin i smaken.

”Via Det goda universitetet och Den goda jorden får vi följa lärosätets traditionella matår som ett samspel mellan forskning och föda. En viktig kulturhistorisk gärning.” lyder juryns motivering.

Läs mer om Lunds universitets kokbok i LUM

Priset för bästa bok på temat Essäer till måltiden går till Håkan Wallander, professor i markbiologi, och hans bok ”Jord: funderingar kring grunden för vår tillvaro”. I boken vill han väcka intresse och lust för det som är så grundläggande för hela vår existens: jorden som vi odlar vår mat i och som ligger till grund för alla våra landbaserade ekosystem.

Juryns motivering lyder: ”En lustfylld, lättläst och intresseväckande bok om det fundamentala för hela vår existens. En spännande vägledning till jordens okända och myllrande mångfald - forskning för folket.”

Den tredje pristagaren är Per Warfvinge, vice rektor för internationella frågor vid LTH, som får pris i klassen Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger med sin ”Vinguide Alsace”. Boken är en resguide med många praktiska tips på restauranger, producenter och sevärdheter och innehåller bland annat också intervjuer med betydelsefulla producenter.

”Med Per Warfvinges guide i fickan följer man de rätta vägarna – och ställer de rätta frågorna - i detta gästfria vindistrikt”, lyder juryns motivering.

Pris i klassen Doktorsavhandlingar gick till Terese Anving, vik universitetslektor i sociologi, för sin avhandling ”Måltidens paradoxer: om klass och kön i vardagens familjepraktiker”. Vilken betydelse måltiden har för skapandet av barnfamiljen och hur vårt förhållningssätt till vardagsbestyren av kön och klass påverkas är några av de frågeställningar som tas upp i boken, som framför allt bygger på intervjuer med 30 personer som är måltidsansvariga i sina småbarnsfamiljer i ett försök att förstå arbetsprocessen kring måltiden.

Måltidens paradoxer handlar om vardagsmåltidens centrala betydelse i en barnfamiljs liv. En välskriven avhandling om ett angeläget forskningsområde som kräver omsorg och omtanke för att lyckas”, lyder juryns motivering.

Jonas Andersson

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Måltidsakademin

Måltidsakademien grundades år 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet. Totalt belönades 38 böcker i olika klasser.

Läs mer om alla pristagare här

 

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen