Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskarens hiss och diss av LED-lampor 

Hillevi Hemphälä forskar om hur vi påverkas av olika slags belysningar och tipsar här vad man bör tänka på. Bild: Erik Andersson
Hillevi Hemphälä forskar om hur vi påverkas av olika slags belysningar och tipsar här vad man bör tänka på. Bild: Erik Andersson

Vilka LED-lampor bör vi använda? Och hur farligt är egentligen flimmer? Belysningsforskaren Hillevi Hemphälä berättar vad man bör tänka på.

Hillevi Hemphälä är forskare i synergonomi vid Designvetenskaper vid LTH och ger här följande råd om LED-lampor till oss konsumenter:

Skynda långsamt. Byt inte ut alla lampor. Utvecklingen går så snabbt att det antagligen finns bättre produkter på marknaden inom ett år, och kanske ännu bättre om två.

Kolla flimret. Kontrollera gärna flimret med din mobiltelefon, men var medveten om att vanliga glödlampor också kan ge randmönster. Ser man skarpa tydliga ränder bör man inte köpa lampan.

Returrätt. Tänk på att en LED-lampa nu för tiden inte är en förbrukningsvara på samma sätt som en glödlampa en gång var. Bytesrätten är upp till butiken, men LED-lampan är en elektronisk pryl som du kan ha öppet köp på och rätt att lämna tillbaka om du inte är nöjd. Kolla med butiken!
Dimning. Se till att dimmern är avsedd för LED-belysning.

Färgtemperatur. Lägre färgtemperatur ger varmare ljus. 2700K räknas som varmvitt, men för LED får det gärna vara lägre för att få fram den varma röda färgen vi gillar.

En granskning av LED-lampor med Hillevi Hemphäläs kan ses i SVT-programmet Plus som sändes den 21 november kl 20.30. Plus hemsida: www.svt.se/plus 

Ställ gärna frågor till Hillevi Hemphälä om LED-lampor, belysning och synergonomi. Kontakta henne på hillevi [dot] hemphala [at] design [dot] lth [dot] se. Om det är svårt att nå Hillevi, ta gärna kontakt med kommunikatör Jessika Sellergren, jessika [dot] sellergren [at] design [dot] lth [dot] se, 046-222 85 10.

Text: Jessika Sellergren
 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.