Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fullspäckat med klurigheter när hundratals 14-åringar finaltävlar i teknik

Snart dags igen! Bild: Sara Hängsel.
Snart dags igen! Bild: Sara Hängsel.

Varje år bänkar sig 25 000 åttondeklassare runtom i Sverige för att delta i tävlingen ”Teknikåttan”. Efter antal uppföljande regionfinaler återstår nu 14 klasser. Den 23 maj sammanstrålar de i Lund för att göra upp om vinnarpokalen.

På torsdag intas LTH:s campus av runt 400 tävlingssugna 14-åringar. Under dagen kommer de att pröva sina kunskaper i teknik och naturvetenskap och sin förmåga att leverera kreativa och kluriga lösningar på diverse tekniska utmaningar.

Dagen inleds med att varje klass redovisar en hemuppgift. I år har den gått ut på att konstruera en mekanisk maskin som vid en given tidpunkt skall välta en oöppnad 33 cl aluminiumburk med mineralvatten.

Därefter får några representanter från varje klass svara på frågor och lösa problem på plats – de senare kan vara allt från provsmakning till labb-uppgifter. Resten av klassen sitter i publiken och hejar på.

Under eftermiddagen tävlar återstående fyra klasser vidare. Runt kl. 15 förväntas spänningen vara på topp – då koras årets vinnare.

Lagen som tävlar kommer i år från Gävle, Trollhättan, Karlstad, Täby, Linköping, Kalmar, Lund, Barsebäck, Trosa, Härnösand, Uppsala, Örebro, Karlskrona och Göteborg.


Mer om tävlingen och årets final:

 

 

Kontakt

För mer information, kontakta Hanna Nilvall +46 46 222 33 08 , +46 70 359 24 22  hanna.nilvall@lth.lu.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.