Grattis Lena Björk Blixt…

… forskningskommunikatör vid Naturvetenskapliga fakulteten. Du har fått ett stipendium från Sten K Johnssons stiftelse för att skriva en populärvetenskaplig bok om naturvetenskapens utveckling och inverkan på vår världsbild under de senaste tusen åren.

- Tack, det känns jättekul! Jag har länge velat skriva en bok som lyfter fram och gestaltar viktiga upptäckter och forskare inom naturvetenskapens historia, både internationella sådana och Lundaanknutna. Jag vill också att boken ska öka förståelsen för forskning som kunskapsbyggande process, men samtidigt även skapa utrymme för existentiell reflektion.

Din bok ska ta avstamp i de gamla kyrkorna på Söderslätt. Hur kommer de in i bilden, och varför just Söderslätt?
- Jag bor i den bygden, jag älskar historia och är mycket fascinerad av alla de medeltida kyrkor som finns där. Dessa kulturhistoriska klenoder utgör ju ett slags tidskapslar som vi bokstavligen kan kliva in i. Kyrkorna kan fungera som landningsplatser för bokens tidsmaskin – en kanske udda inramning men samtidigt egentligen väldigt lämplig med tanke på hur mycket religionen har påverkat människors världsbild under gångna tider. Innanför kyrkornas bastanta stenväggar kan världsbilderna mötas och berättelsen få både större rymd och täthet. Jag tänker resa ett århundrade i taget fram till vår egen tid och i sista kapitlet lämna Söderslätt för att landa tidsmaskinen i vår egen tid på MAX IV och ESS.

Kommer du även in på framtiden, vad du tror kommer att utvecklas vid våra forskningsanläggningar?
- Inte egentligen. I forskningens frontlinje snuddar man ju visserligen vid framtiden, men någon kvalificerad framtidsspaning har jag inte för avsikt att göra. Däremot hoppas jag att någon kommande kollega år 3019 sätter sig ner och skriver ett liknande bokslut över naturvetenskapens nästa årtusende. Bara att leka med tanken på vad man kunde läsa i en sådan bok gör ju en barnsligt förtjust.

Du beskriver det som en guidebok med filosofiska inslag. Kan du redan nu avslöja några platser som du vill lotsa läsarna till?
- Maglarps gamla kyrka är definitivt ett måste. Att kliva in där är speciellt, densiteten i själva tidsupplevelsen är så att säga mycket hög. Takmålningarna i Västra Vemmerlövs kyrka är också underbara. Kan man tänka sig bättre platser än dessa för att fundera kring exempelvis Einsteins relativitetsteori?

Text: Ulrika Oredsson

Lena Björk Blixt

Lena Björk Blixt har fått 100 000 kr i stipendium för att skriva om naturvetenskapens utveckling och inverkan på vår världsbild