Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Grattis Lina Herbertsson...

Porträtt: kvinna med fröhänge
Pollineringsexperten Lina Herbetsson ska försvara Lunds färger vid ­finalen i Forskar Grand Prix. foto: jessica bloem

... biolog som vann Lunds universitets delfinal till Forskar Grand Prix, en tävling som går ut på att presentera sin forskning så inspirerande som möjligt på fyra minuter. Den 26 november är det final på Nalen i Stockholm med vinnarna från landets lärosäten.

Hur laddar du inför finalen?

– Jag funderar lite på hur jag kan göra talet mer spännande och inspirerande utan att tumma på korrektheten. Alla deltagare i Lundauttagningen fick boken Talk like TED som jag läser just nu, men den använder jag nog mer för att förbättra mina vanliga föreläsningar än just för finalen.

Varför är det så fängslande med pollinering?

– Jordgubbar, kakao, blommor, bin och gulliga humlor! Säger inte det sig självt? Det mesta som har med pollinering att göra är ju trevligt och spännande, men att en tredjedel av alla grödor vi odlar och nästan alla blommande växter pollineras av insekter gör det ju också till en viktig hållbarhetsfråga. Idag när många pollinerare minskar samtidigt som vi står inför enorma utmaningar med förändrat klimat och växande befolkning är det viktigt att ta reda på hur vi kan kombinera matproduktion och bevarande av biologisk mångfald. Jag tror att rätt utnyttjande av pollinerande insekter kan hjälpa oss med det, men då måste vi först ta reda på hur vi ska gå tillväga. Därför är det ju en fantastisk möjlighet att få forska på sådant här!