Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hallå där Alexander Bareis…

Den österrikiske författaren Peter Handke tilldelades igår 2019 års Nobelpris i litteratur. Det har lett till kraftiga reaktioner i svensk och internationell press på grund av hans ställningstagande för den serbiske krigsförbrytaren Slobodan Milosevic.
Vi har frågat Alexander Bareis, som forskar i tyskspråkig litteraturvetenskap, om Svenska Akademiens val av Peter Handke.
Alexander Bareis forskare i tysk litteraturvetenskap.
Alexander Bareis forskare i tyskspråkig litteraturvetenskap.

Hur ställer du dig till att Peter Handke fick priset?
– Jag var först väldigt överraskad. I min värld var han inte längre aktuell som Nobelpristagare. För 25 år sedan hade valet varit en fullträff, men efter att han stöttade Slobodan Milosevic och till och med besökte hans begravning har jag räknat bort honom.

Går det att skilja ett litterärt verk från författaren frågar sig många idag?
– Detta är ju ingen ny fråga. Den franske kulturkritikern Roland Barthes dödförklarade författaren redan i slutet på 60-talet. Han menade att man skulle titta på texten och inte på författarens liv. Kanske tror Svenska akademien att de kan undkomma valet av Peter Handke med hållningen att bara bedöma ett författarskap utifrån sina estetiska kvalitéer. Men som litteraturvetare har jag personligen ett problem med att bara uttala mig om det estetiska i en författares verk och helt bortse från upphovsmannen. Då har man inte hela bilden.

Men om vi kan ställa oss utanför författaren själv och bara tittar på verken?
– Det är ingen tvekan om att Peter Handkes författarskap är stort. Han har publicerat ett 100-tal titlar. Han har skrivit allt och testat alla gränser. Ta filmen ”Himmel över Berlin” – som han skrev manuset till – den håller än. Enligt vissa forskare finns en konstnärlig förbindelse mellan honom och Knausgård i den meningen att de båda kan få fram en vardagsintensitet. De kan göra vad som helst spännande.

Hur skriver man om priset i tyska medier?
– Nyheten var inte högst upp på tidningarnas sidor i år och nästan alla refererade till förra årets stormar kring Svenska Akademien. Dess anseende eller förtroendekapital är egentligen det enda de har, både i Sverige och utomlands och det har definitivt naggats i kanten. Jag tror inte att de insåg det förra året. Jag var för övrigt en av de 227 forskare som skrev på uppropet ”Svenska Akademien saknar legitimitet” i DN förra året.

Vad är utmärkande för Peter Handkes författarskap?
– Han var en provokatör i början och förnärmade hela författaretablissemanget inklusive Grass och Böll genom att kalla dem för ’beskrivningsimpotenta’.
Han har också en ömsint sida. Han har skrivit en bok om sin mors död som är mycket finstämt. Men framförallt har han varit sig själv trogen. Han är egensinnig. Kanske är det därför han hamnat där han är, inträngd i ett hörn, för att han pressar gränser och kan inte ge sig.

 

Kategorier

Senaste nyheter

2019-11-22

Trädens smarta försvar: ”luktar” sig till kommande angrepp

Trädens smarta försvar: ”luktar” sig till kommande angrepp
2019-11-20

Kinaexpert om protesterna i Hongkong

Kinaexpert om protesterna i Hongkong
2019-11-20

Medicinare och tekniker samarbetar i nytt bröstcancerprojekt

Medicinare och tekniker samarbetar i nytt bröstcancerprojekt
2019-11-20

Globala rapporter om markanvändning – ur ett skånskt perspektiv

Globala rapporter om markanvändning – ur ett skånskt perspektiv
2019-11-19

Forskare om konsumtionens julafton: Black Friday

Forskare om konsumtionens julafton: Black Friday

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen