Har växtbioteknologi en framtid i Europa?

Gentekniken omfattas av restriktioner. Den aktuella forskningen inom växtbioteknik i Europa, vilka lagar som planeras på området, samt vilken acceptans som finns hos jordbrukare och allmänhet kommer att belysas vid ett seminarium den 7 november i SLU Alnarp. Arrangörer är PlantLink, Mistra Biotech och Partnerskap Alnarp, samarbeten där även Lunds universitet medverkar.

Europa har hållit en restriktiv linje för genetiskt modifierade grödor. Denna begränsning beror delvis på en stark skepsis hos allmänhet och frivilligorganisationer. En konsekvens av detta är att odlingen av genetiskt modifierade grödor har varit mycket begränsad. Trots detta fortsätter flera forskargrupper att utveckla grödor med nya egenskaper, förfina förädlingstekniker och utveckla nya sätt att förbättra grödors egenskaper med hjälp av bioteknik. Men vilka är de framtida utsikterna för dessa projekt och vilken är vägen framåt?

Mer information och program

Läs mer om PlantLink

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel