Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hon kokar ner avhandlingar till haikuformat

Varför en workshop i haikuskrivande för forskare och doktorander? För att det är kreativt och stimulerar forskare att utveckla sin populärvetenskapliga skicklighet!
Det menar Lena Björk Blixt och Susanne Pelger som ordnade workshopen.
porträtt kvinna utomhus
Lena Björk Blixt menar att haikudiktning kan hjälpa forskare att förmedla kärnan i sin forskning. Foto: Petra Francke

Susanne Pelger är lektor och pedagogisk utvecklare vid N-fak och Lena Björk Blixt är pressansvarig som gillar att skriva haiku. Under ett år vigde hon många kafferaster åt att skriva en haiku om varje ny avhandling på fakulteten. Det blev drygt femtio stycken.

– Du lär dig sikta på läsarens hjärta, inte hjärnan. När du har den målsättningen även i en haikudikt om din forskning så ger det fina tillfällen att skapa perspektiv på den egna forskningen och dess större sammanhang, säger Lena Björk Blixt som menar att det ligger i lyrikens natur att vilja beröra.

Människor blir mer intresserade när man skriver eller talar om forskning om man lyckas tala även till deras känslor. En haiku består av 17 stavelser vilket också verkligen tvingade workshopdeltagarna att renodla och koka ner sin forskning, något som är användbart i all populärvetenskaplig kommunikation. En annan viktig aspekt var att de fick träna sig i att hitta kärnfulla nyckelord kopplat till sin forskning.

– Att vara medveten om sin forsknings nyckelord från en mer dramaturgisk synvinkel är en grundbult för att väcka intresse hos såväl media som annan publik utanför akademin.

Tips för den som vill skriva haikudikter om sin forskning

  • Fråga dig själv vad du forskat om och varför dessa forskningsresultat är så spännande/intressanta/viktiga. Här måste du verkligen vara kortfattad och renodla kärnan i ditt budskap. Svara i enbart ett par meningar och se vilka intresseväckande nyckelord som kan gömma sig här.
  • Sök nyckelord med hög densitet och hitta de som både innehåller energi, information och som kan skapa fria associationer.
  • Därefter lägger du in en komprimerad formulering med ett eller några lockande nyckelord i haikuns första utkast. Kanske går denna formulering över en eller två rader. Överanalysera inte. Utforska och experimentera med rytm och antal stavelser. Lek med orden. Ibland behöver du hitta en synonym någonstans. Kom ihåg att sikta på hjärtat för att beröra, kanske hittar du något som speglar det stora i det lilla. -
  • Ta bort onödiga ord och släpp alla grammatiska regler. Någonstans i äventyret sätter du den tredje och sista raden.
  • Tänk på att en dikt aldrig har någon redovisningsplikt. Den kan inte förklara din forskning på ett faktamässigt plan utan bidrar snarare med att skapa en annan väg för forskningen in i människor.

 

Kategorier

Haikudikter om avhandlingar av Lena Björk Blixt

Träden på mossen

viskar vår historia

Röster från döda

(Avhandling : “Holocene climate change and peatland dynamics in southern Sweden based on tree-ring analysis of subfossil wood from peat deposits”)

Likt oljedroppar

vägrar hon att blanda sig,

flyter ensam hem

(Avhandling:“Structure and Dynamics in Amphiphilic Bilayers – NMR and MD Simulation Studies”)

 

Senaste nyheter

2018-11-16
Student nominerad till årets Augustpris
Student nominerad till årets Augustpris
2018-11-15
Forskare inom medicin fälls för oredlighet
Forskare inom medicin fälls för oredlighet
2018-11-15
Presidentbesöket: Mattarella talade inför fullsatt aula
Presidentbesöket: Mattarella talade inför fullsatt aula

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen