Inbjudan: Två nya utställningar när Vattenhallen 10-årsjubilerar

Nu på lördag, på Kulturnatten, öppnas portarna till två nya utställningar på Vattenhallen. Det är ett upplevelserum för de allra yngsta och ett om jordens klimathistoria. Journalister är välkomna på pressvisning fredagen 20 sep kl 10.

Utställningen Jorden – och klimatet genom tiderna utgår från ett geologiskt och historiskt perspektiv där besökarna får uppleva hur jorden utvecklats och påverkats under årmiljonerna.
Ett av huvudbudskapen är att koldioxidhalten i atmosfären har ett mycket starkt samband med jordens medeltemperatur.

Utställningen fokuserar på hur vi vet vad vi vet om jordens klimathistoria. En av huvudattraktionerna är en iGlobe som är en sfärisk projektor som kan visa olika processer på jorden, till exempel isens utbredning de senaste 21 000 år sedan med en framtidsmodell för 8 000 år i framtiden. Övriga stationer handlar om livsexplosioner och massutdöende, vulkaner, klimatmätningar i en isborrkärna, de 17 globala målen och hur kol cirkulerar mellan atmosfär, berg, levande organismer, hav och jordens inre. Utställningen är riktad till ungdomar och vuxna, från ca årskurs åtta och uppåt.

Det nya barnrummet är en lekfull plats som lyfter fram kroppen och våra sinnen. Barnen kan klättra in i ett hjärnkontor där de kan kommunicera med de fem sinnena i form av stora 3D-modeller i trä av ögat, örat, näsan, tungan och fingrar. Det vetenskapliga budskapet är att hjärnan är viktig och behöver motion, mat och vila för att fungera. Lekrummet är riktat till barn i åldern 0-4 år.

Journalister är välkomna på pressvisning fredag 20 september kl 10. Några barn och ungdomar finns på plats i de nya rummen.

De nya utställningarna har möjliggjorts i samarbete med bland andra Sparbanken Skåne, Canon, Kraftringen och forskarmiljöerna BECC och MERGE.

Vattenhallen har de senaste åren tagit emot närmare 45 000 besökare årligen. Under veckorna kommer skolklasser från hela Skåne. Elever från förskola till gymnasiet får prova på teknik och naturvetenskapliga experiment. Under helger och skollov kommer familjer och besökare i alla åldrar.

Vattenhallens program för kulturnatten: http://www.vattenhallen.lth.se/kalendarium/?event=vattenhallen-fyller-10-ar
Hela Lunds universitets program på Kulturnatten https://www.lu.se/event/kulturnatten-2019-pa-lunds-universitet