Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Intervju om valet i Israel

Israel har gått till val och det ser ut som om utmanaren Benny Gantz tar hem flest röster. Hur påverkar potentiella valresultat landet, regionen och freden? Läs intervju med Spyros Sofos från Centrum för Mellanösternstudier.
Jerusalem
Jerusalem. Bild: Mostphotos

Vilka är de stora frågorna i det israeliska valet?
Det israeliska samhället är mycket splittrat, även när det gäller vilka frågor man prioriterar. Ekonomin kräver brådskande uppmärksamhet, liksom fredsprocessen och den regionalpolitiska situationen. Förmodligen blir Benny Gantz parti Kahol Lavan störst, men bara marginellt. Men Likud blir en stark tvåa. Jag har svårt att se en regering som effektivt kan hantera Israels ekonomiska problem, fredsprocessen och regionens instabila politiska läge. Förlamningen är skadlig för den israeliska demokratin.


Vilka blir konsekvenserna om utmanaren Benny Gantz bildar regering?
-
Det är osannolikt att mittenpolitikern Gantz kommer att kunna bilda en regering som framför hans politiska program. Intensiva förhandlingar kommer att leda till en koalitionsregering.  Som det ser ut nu kan en Gantzvinst ge en instabil vänsterkoalition, eventuellt med implicit stöd från det arabiska United List. Det är dock inte särskilt sannolikt, men om så blir fallet kan vi förvänta oss att Gantz undanröjer Netanyahus hot att annektera Västbanken och att det blir en liten förbättring i den israelisk-palestinska relationen, men inte mycket mer. En mer balanserad regionalpolitik, en antikorruptionskampanj och ett försök att ta itu med ekonomiska utmaningar kan också stå på dagordningen.

Vilka andra politiska scenarier ser du?
- Netanyahus mer hårdföra nationalistiska linje med en annektering av Västbanken, konfrontation med Iran och stöd för president Trumps Mellanöstern-politik verkar inte heller särskilt sannolik. Avigdor Liebermans sekulära nationalistparti, Yisrael Beiteinu, kan bli vågmästare och ge sitt stöd till vad han kallar en ”bred liberal samlingsregering”. Denna skulle inkludera hans parti, Likud och Kahol Lavan. På så sätt skulle Netanyahu och Gantz regera tillsammans, men detta skulle förmodligen varken gynna fredsprocessen eller lösa de regionala spänningarna.

Vad får valet för konsekvenser för grannländerna?
- Gantz och Netanyahu verkar i princip vara överens om hur situationen i Syrien och Libanon ska hanteras. Ända sedan 2013, då Gantz tillträdde som militär stabschef, har han, med medhåll från Netanyahu, förespråkat lågintensiva militära attacker mot iranska mål och vapenleveranser till Hizbollah. I Libanon stöder både Gantz och Netanyahu en lågmäld politik för att så långt som möjligt undvika upptrappning, samtidigt som de förbereder sig för ett eventuellt krig. När det gäller Iran har Gantz en mer återhållsam inställning än Netanyahu. Han är också, med vissa reservationer, för ett godkännande av kärnkraftsavtalet.
- Sammantaget kan sägas att en Netanyahuvinst leder till en mer aggressiv och högljudd politik gentemot Iran och dess allierade medan en Gantz-vinst skulle ge mer återhållsamhet och försiktighet.

Betyder valet något för freden?
En koalition ledd av Netanyahus Likud kommer att innebära spiken i kistan på en redan döende fredsprocess. Såväl högern som palestinierna skulle ställa krav på en enstatslösning. Gantz kommer troligtvis att anta en mer måttlig och försonande ton, men jag tror inte på någon fredsprocess i det nuvarande klimatet, oavsett vem som vinner.


Andra frågor av relevans ..?
Valet kan innebära slutet på Netanyahus politiska karriär. Många inom Likud vill bli av med honom. Benny Gantz och Avigdor Lieberman kommer troligen att insistera på att korruptionsanklagelserna mot honom utreds.
-
Men Netanyahu kan komma igen som den stora överlevaren i israelisk politik. Då kommer han att driva på för en annektering av palestinska territorier, anklaga Gantz för att ha sökt stöd hos ”förrädiska” arabiska partier och han kan komma att skapa spänningar med Iran, Syrien och Libanon och leda en instabil ultranationalistisk koalition.

Kategorier

Spyros Sofos

 

Spyros Sofos
Spyros Sofos

Forskar om sociala identiteter, konflikter och osäkerhet. Forskningskoordinator vid Centrum för mellanösternstudier. Samordnar projekt om demokratidialog i det turkiska samhället, sponsrat av Raoul Wallenberg-institutets Turkiet-program. Koordinerar också openDemocracy's #rethinkingpopulism-projekt.
Läs mer 

Senaste nyheter

2019-10-15

Universitetet får 28 nya professorer

Universitetet får 28 nya professorer
2019-10-14

Lundaekonom om Ekonomipristagarna: ”Ingen tvekan om att Esther Duflo förtjänar priset”

Lundaekonom om Ekonomipristagarna: ”Ingen tvekan om att Esther Duflo förtjänar priset”
2019-10-14

Debatt i Lund: Nyspråk, hatspråk eller klarspråk?

Debatt i Lund: Nyspråk, hatspråk eller klarspråk?

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen