Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Jenny Lindén Urnes och James Vaupel nya hedersdoktorer vid Ekonomihögskolan 2015

En svensk företagsägare med stort samhällsengagemang och en världsledande demograf blir nya hedersdoktorer på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2015.

Jenny Lindén Urnes, född 1971, är styrelseordförande i Lindéngruppen, ett familjeföretag där tonvikten ligger på att äga och utveckla globala industriföretag med ledande positioner på sina marknader. De tre kärnföretagen i gruppen är Höganäs, Beckers och ColArt.

Jenny Lindén Urnes är en lojal vän till Ekonomihögskolan och en viktig person i skånskt näringsliv med ett djupt intresse för samhällsfrågor. Hon är sedan 2010 medlem av Ekonomihögskolans Rådgivande kommitté och har visat ett stort engagemang i många frågor, inte minst i utbyggnaden av Ekonomihögskolan, det så kallade ECIV-projektet. Hon är även styrelseordförande i Stiftelsen Färgfabriken i Stockholm, en plattform och mötesplats för konst, arkitektur och samhällsutveckling.

Lindéngruppen är också engagerad i flera projekt för att motverka utanförskap bland unga,  genom exempelvis Uppstart Helsingborg som syftar till att minska segregation i samhället genom att skapa fler jobb, och i Sydafrika där Lindéngruppen sponsrar två Star for Life-skolor nära Beckers fabrik utanför Johannesburg.

Professor James W Vaupel, född 1945 i USA, är en av världens främsta forskare inom åldrandets demografi, ett område som är särskilt aktuellt idag när allt fler blir mycket gamla. Åldrandet berör inte bara individen utan den växande andelen äldre är en stor utmaning för välfärdsstaten eftersom det blir allt fler äldre per arbetare.

För att förstå åldrandets demografi krävs inte bara kunskaper i medicin och biologi utan också i sociologi och ekonomi. James Vaupel har därför tagit en flervetenskaplig ansats i sin forskning och samarbetar nära med Centrum för ekonomisk demografi vid Ekonomihögskolan såväl inom forskning som undervisning.

Han har varit en flitig besökare i Lund för att delta i konferenser och ge seminarier liksom för att undervisa. Vidare har han varit ett starkt stöd för centrets utåtriktade verksamhet genom att han tog initiativtagare till Population Europe, ett nätverk av Europas ledande demografiska centra med syfte att sprida information om befolkningsrelaterade utmaningar som centret också ingår i.

Kategorier

Senaste nyheter

2019-01-18

Tre får Lunds universitets silvermedalj

Tre får Lunds universitets silvermedalj
2019-01-17

Ge svängrum för åldrandet

Ge svängrum för åldrandet
2019-01-16

Kroppsmålning skyddar mot blodsugande insekter

Kroppsmålning skyddar mot blodsugande insekter
2019-01-14

Nationalekonom med ojämlikhet i fokus får nytt Lundapris i ekonomi

Nationalekonom med ojämlikhet i fokus får nytt Lundapris i ekonomi
2019-01-14

Tung ”bajsmolekyl” kan ge plastflaskan flera liv

Tung ”bajsmolekyl” kan ge plastflaskan flera liv

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen