Jubileumsbok lyfter fram Lunds universitets historia i populär form

Inför Lunds universitets jubileumsstart den 19 december utkommer nu en populärvetenskaplig bok med titeln ”Lunds universitet under 350 år – Historia och historier”. Boken tar upp universitetets resa från liten provinsakademi med 14 professorer och 80 studenter till dagens internationella storuniversitet, som återkommande rankas bland världens hundra främsta.
Jubileumsbok

"Lunds universitet under 350 år – Historia och historier" är en bok i coffee table-format, tryckt i 4-färg med över 500 bilder. Den skildrar de stora dragen och övergripande trenderna i universitetets historia, samtidigt som ett galleri av spännande individer och intressanta händelser lyfts fram.

Boken ger en inblick i utbildningens och forskningens utveckling, vardag och fest vid akademin, den fysiska miljön, studentliv, idéklimat, innovationer, samspel med omvärlden, universitetspolitik och organisation, bibliotek och museer med mera.

Bokens huvudförfattare är Björn Magnusson Staaf, docent i arkeologi och lektor i museologi, och Fredrik Tersmeden, arkivarie vid Universitetsarkivet, som har skrivit sex kronologiska kapitel om universitetets övergripande historia. De bidrar även till bokens kortare tematiska avsnitt som i övrigt är skrivna av Patrik Andersson, Katarina Bernhardsson, Dick Harrison, Håkan Håkansson, Thomas Kaiserfeld, Tom O’Dell, Sverker Oredsson och Bengt Werner. Petra Francke, kommunikatör på universitetets kommunikationsavdelning, är redaktör och grafisk formgivare.

Boken finns också på engelska med titeln ”Lund University over 350 Years – History and Stories”. Den ges ut av Lunds universitet och är initierad av jubileumskommittén som organiserar Lunds universitets 350-årsfirande.

Boken har producerats med hjälp av generösa bidrag från Hilda och Håkan Theodor Ohlssons stiftelse, Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse och Crafoordska stiftelsen.

Den kan köpas hos LU Shop på Winstrupsgatan 8 i Lund och i den ordinarie bokhandeln (i butik och på nätet).

Adlibris.com
Bokus.com

Om Lunds universitets 350-årsjubileum
Lunds universitet firar sitt 350-årsjubileum under 13 månader – från den 19 december 2016 till den 28 januari 2018. Med ett omfattande jubileumsprogram sätter universitetet strålkastarljus på utbildning, forskning, och roll som samhällsaktör genom tiderna och diskuterar viktiga framtidsfrågor. Programmet lanseras den 19 december. Läs mer: lu.se/350