Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Klimatet: Framtiden oviss för favoritvinerna

Vinbranschen behöver ställa om för ett nytt klimat Bild: Mostphotos
Vinbranschen behöver ställa om för ett nytt klimat Bild: Mostphotos

Vinkonnässör med smak för Pinot noir? Du får du nog tänka om. Viner baserade på de mest populära druvorna kan komma att försvinna på grund av klimatförändringarna enligt Lundaforskaren Kimberly Nicholas.

VIDEO: Framtiden oviss för favoritvinerna

–Vi som samhälle måste kraftigt minska utsläppen av växthusgaser för att säkra framtiden för våra vinodlingar. Vinodlare måste också anpassa sina odlingar till ett förändrat klimat, och våga överge de mest odlade druvorna, säger Kimberly Nicholas.

Idag odlas endast 12 olika druvsorter på 70-90 hektar av den totala ytan i många länder, vilket representerar 1 procent av den totala variationen av vinsorter som odlas i världen. Några av de mest odlade druvorna är Cabernet sauvignon, Chardonnay och Pinot noir. Anledningen till att dessa druvsorter har blivit så dominerande är att odlare i länder i ”Nya Världen” - Chile, Sydafrika, USA och Australien – under tidigare århundranden importerade traditionella vinsorter från Europa istället för att satsa på att odla druvor som var mer lämpade till deras geografiska förutsättningar.

Mognar tidigare

Men, att odla endast ett fåtal druvsorter lämnar vinnäringen öppen för negativ påverkan av klimatförändringarna menar forskarna. Det beror på att många av de mest populära sorterna har en tendens att mogna tidigare och kräver mer vatten än andra druvor. Det gör dem mer sårbara för ett förändrat klimat, där traditionella vinodlarregioner kanske måste anpassa sig till högre temperaturer, tidigare vårar och inslag av frost i odlingssäsongen. Samtidigt tyder forskning på att det är just druvor som mognar senare som är bäst lämpade för ett varmare klimat.

–Vinnäringen gör sig själva en stor otjänst genom att fokusera på ett så litet fåtal druvsorter. Samtidigt som kulturella traditioner är något att värna om måste vinodlarna se bortom dem, säger Kimberly Nicholas.

Måste tänka om

Arbetet med att anpassa vinnäringen till ett förändrat klimat kräver insatser på olika nivåer menar forskarna. Odlare och forskare måste arbeta tillsammans för att samla in och dela data om mognadsmönster, skördar och druvor för att ta fram projektioner för vilka vindruvor som passar bäst för olika geografiska regioner i framtiden. Först när den här datan finns på plats kan odlare börja välja de mest lämpliga vinsorterna att odla på sina vingårdar.

Även konsumenterna måste börja tänka om och våga bli mer öppna för att dricka viner baserade på olika druvor från samma vinodlarregioner menar forskarna.

–Alla måste ställa om; vinodlare, vinförsäljare, och inte minst vindrickare. Och vi måste ställa om till ett samhälle med radikalt minskade utsläpp för att kunna fortsätta vårt vindrickande, oavsett druva, avslutar Kim Nicholas.

Till studien: ‘From Pinot to Xinomavro in the world's future wine-growing regions’

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.