Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kunskapsbrist om riskerna - heldag om nanosäkerhet

I framtiden har nanoteknologin stor potential att förändra och förbättra våra liv. Samtidigt finns få studier om riskerna. Den 24 april bjuder Lunds universitet in till en heldag om nanoåldern. ”Vi måste hjälpas åt att göra nanoteknologin säker”, säger forskaren Christina Isaxon.
Nanoteknologi

Nanopartiklar finns i allt från plast och betong till målarfärg och textilier. De används för att göra material både starkare och lättare men har även andra användningsområden.

– De finns i viss målarfärg för att göra den vitare. De fungerar också som katalysatorer och kan rensa luften från kväveoxider som är en komponent i luftföroreningar. Nanopartiklar används även inom kosmetikaindustrin och finns till exempel i solkrämer, säger Christina Isaxon forskare vid Lunds universitet.

Vid Lunds universitet ligger nanoforskningen i framkant. Här studeras också hur partiklarna påverkar människors hälsa bland annat genom besök på arbetsplatser och genom egna försök i kontrollerade miljöer.

– Om partiklarna blir luftburna så kan de komma ner i djupet av lungblåsorna, eftersom de är så små. Risken uppstår under tiden de tillverkas och tillsätts i produkter, när man hanterar en produkt eller lägger den på soptippen. Eftersom partiklarna är så små och får nya egenskaper så är vi inte helt säkra på hur de påverkar oss. Tekniken är så pass ny och kunskapen om detta behöver bli bättre, säger Christina Isaxon.

De fåtal studier som finns visar att partiklarna kan fortplanta sig i näringskedjan, de har hittats i fiskar och andra djur. Vissa nanopartiklar påminner dessutom om formen hos asbest – ett material som är mycket farligt att andas in.

För att sätta säkerheten i fokus bjuder Lunds universitet den 24 april in till en heldag om nanoteknologins roll i samhället, nu och i framtiden.

– Vi vill göra nanoteknologin säker så att det kan bli den blomstrande industri som den har potential för. Där måste vi hjälpas åt, säger Christina Isaxon.

 

Heldagen riktar sig till alla i offentlig verksamhet, näringsliv, akademin och intresserad allmänhet. Anmälan senast 17 april.

Läs mer här: https://www.lu.se/event/valkommen-till-nanoaldern

 

 

Kategorier

Senaste nyheter

2019-03-22

Svensk kunskap om Asien på efterkälken

Svensk kunskap om Asien på efterkälken
2019-03-22

Forskare avslöjar Jupiters okända resa

Forskare avslöjar Jupiters okända resa
2019-03-21

Framtidens innovationer prisbelönade

Framtidens innovationer prisbelönade

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen