Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Årets Anna Lindh-föreläsning: Margrethe Vestager

Bild på föreläsaren under Anna Lindh-föreläsningen. Foto: Linnea Ekegren
Foto: Linnea Ekegren

Margrethe Vestager, EU-kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor, har utsetts till årets Anna Lindh-föreläsare, den fjortonde i ordningen. Den 18 mars talade hon om ämnet “Democracy and Power in a Brave New World: Economy, Technology and Human Rights”.

År 2017 hade tidskriften TIME med henne i sin årliga presentation av världens 100 mest inflytelserika personer, och i Foreign Policy ingick hon i den prestigefyllda listan över globala tänkare. Sedan hon utsågs till EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor har hon agerat mot företag som Apple, Amazon, Facebook, Google m fl. 

Hör hela talet här

Vestager var tidigare dansk ekonomi- och inrikesminister (2011–14) och undervisnings- och kyrkominister (1998–2001) samt ordförande för Ekofinrådet under Danmarks ordförandeskap för EU (2012). Hon var partiledare för Radikale Venstre (2007-14) och har arbetat på det danska finansdepartementet (1993-95). Hon har en cand. polit.-examen i ekonomi från Köpenhamns universitet. 

Den årliga Anna Lindh-föreläsningen inrättades för att hedra den svenska utrikesministern som mördades 2003. Sedan dess har Raoul Wallenberg-institutet och Lunds universitet, i samarbete med Anna Lindhs minnesfond and Utrikespolitiska föreningen i Lund, stått värd för evenemanget. Föreläsningen är avsedd att lyfta fram frågor om mänskliga rättigheter och ges av en framstående akademiker, politiker, diplomat eller tjänsteperson på internationell toppnivå.

 

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.