Kvinnan som utmanar nätjättarna

Margrethe Vestager, EU-kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor, har utsetts till årets Anna Lindh-föreläsare, den fjortonde i ordningen. Den 18 mars kommer hon att tala om ämnet “Democracy and Power in a Brave New World: Economy, Technology and Human Rights”.
Porträtt på Margrethe Vestager. Foto: Friends of Europe/Flickr
Margrethe Vestager. Foto: Friends of Europe/Flickr

År 2017 hade tidskriften TIME med henne i sin årliga presentation av världens 100 mest inflytelserika personer, och i Foreign Policyingick hon i den prestigefyllda listan över globala tänkare. Sedan hon utsågs till EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor har hon agerat mot företag som Apple, Amazon, Facebook, Google m fl.

Den årliga Anna Lindh-föreläsningen inrättades för att hedra den svenska utrikesministern som mördades 2003. Sedan dess har Raoul Wallenberg-institutet och Lunds universitet, i samarbete med Anna Lindhs minnesfond and Utrikespolitiska föreningen i Lund, stått värd för evenemanget. Föreläsningen är avsedd att lyfta fram frågor om mänskliga rättigheter och ges av en framstående akademiker, politiker, diplomat eller tjänsteperson på internationell toppnivå.

Vestager var tidigare dansk ekonomi- och inrikesminister (2011–14) och undervisnings- och kyrkominister (1998–2001) samt ordförande för Ekofinrådet under Danmarks ordförandeskap för EU (2012). Hon var partiledare för Radikale Venstre (2007-14) och har arbetat på det danska finansdepartementet (1993-95). Hon har en cand. polit.-examen i ekonomi från Köpenhamns universitet.

Plats: Universitetshusets aula, Paradisgatan 2, Lund
Tid: 18 mars kl 16.30

Alla är välkomna men antalet platser är begränsat. Se evenemanget på Facebook här.