Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

LU Futura presenterar: Johannes Stripple

När deltagarna i Lunds universitets tankesmedja LU Futura träffades för första gången sensommaren 2018 var ämnet för dagen givet – vilka är de stora framtidsfrågorna och hur kan forskningen bidra? Så här svarade Johannes Stripple, docent i statsvetenskap.
Porträttbild
Johannes Stripple, docent i statsvetenskap. Foto: Kennet Ruona

Vilka framtidsfrågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Jag är intresserad av makt och styrning i relation till överlevnadsfrågor som klimat, biologisk mångfald och naturresurser. Vad gör de frågorna med våra samhällen, oss själva och de omständigheter vi tar för givet? Vilka möjligheter har vi – tekniskt, socialt och kulturellt – att navigera oss ur de prekära situationer som vi sitter i?

– Vi måste också vara uppmärksamma på att de sätt som vi beskriver framtiden på är en maktfråga. Vems berättelser, och vems sätt att berätta, är det som hamnar i förgrunden? Berättelserna om oss själva i en viss framtid skapar vilka vi är idag och vilka vi kan bli.

Varför tror du att dessa frågor är betjänta av att belysas av en tvärvetenskaplig grupp?

– Vetenskaplig kunskap, liksom LU, är organiserad utifrån antaganden om skillnader mellan natur/kultur, teknik/samhälle, biologi/politik, individ/kollektiv etc. Vi behöver fler möten och fler mötesplatser för att skapa konstruktiva dialoger. Jag citerar Foucault: “Knowledge is not for knowing, knowledge is for cutting”.

– I många av de miljöfrågor som jag jobbat med finns det tekniska lösningar eller föreställningar om annorlunda sätt att leva och konsumera som skulle lösa problemet. Men när fler perspektiv får komma till tals får vi bättre förståelse för varför en viss förändring går trögt och vad en viss förändring kan ger för andra effekter.

 

Kategorier

Om Johannes Stripple

Beskriver sig som ”odisciplinär samhällsvetare” och arbetar ofta med människor i olika konstellationer. Vid universitetet arbetar han bland annat tillsammans med forskare från LTH till Ekologihuset, LUCSUS och Internationella Miljöinstitutet.

Gillar att föra samman människor med olika bakgrund och perspektiv. Har arbetat i gränslandet mellan litteratur, konst och klimat och leder samverkansinitiativet ”Klimatförändringens berättelser”.
Se artikel i Lunds universitets magasin LUM

Han har även erfarenhet av att jobba med Mobile Labs, en etnografiskt inspirerad metod som har som utgångspunkt att försöka förstå hur förändringsprocesser går till i praktiken.

Läs mer om Johannes Stripples forskning i universitetets forskningsportal

Om LU Futura

LU Futura är Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor.

Mer om LU Futura

Senaste nyheter

2019-07-15

Ny undersökning: vilka fossilfria drivmedel är kostnadseffektivast?

Ny undersökning: vilka fossilfria drivmedel är kostnadseffektivast?
2019-07-14

Ny studie: Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil

Ny studie: Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil
2019-07-12

Se föreläsningar från Lunds universitet i Almedalen

Se föreläsningar från Lunds universitet i Almedalen
2019-07-11

Första antagningen till höstens utbildningar klar

Första antagningen till höstens utbildningar klar
2019-07-10

Längre försöksperioder och större läkemedelsstudier behövs vid alzheimer

Längre försöksperioder och större läkemedelsstudier behövs vid alzheimer

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen