Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

LU Futura presenterar: Jonas Granfeldt

När deltagarna i Lunds universitets tankesmedja LU Futura träffades för första gången sensommaren 2018 var ämnet för dagen givet – vilka är de stora framtidsfrågorna och hur kan forskningen bidra? Så här svarade Jonas Granfeldt, professor i fransk språkvetenskap.
Porträttbild
Jonas Granfeldt, professor i fransk språkvetenskap. Foto: Kennet Ruona

Vilka framtidsfrågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Som språkvetare skulle jag först och främst vilja reda ut begreppen. Det är viktigt att definiera vems framtid och vilka tidsperspektiv vi talar om.

– Men om vi lyfter frågan till det globala planet och det längre perspektivet så är frågor som rör hållbarhet, miljö, energiförsörjning och livsmedelssäkerhet de första jag, och säkert många med mig, kommer att tänka på.

– Sedan hösten 2015 har det snabbt blivit konkret för många i Sverige och i övriga Europa hur viktig frågan om internationell migration, integration och kulturmöten kommer att vara i framtiden. Här ser jag hur mitt eget forskningsområde, språkinlärning och kommunikation på främmande språk, kan spela en central roll.

Varför tror du att den frågan är betjänt av tvärvetenskap?

– Det enkla svaret är att det är komplexa frågor som flera vetenskapliga discipliner kan relatera till. Det är lite för tidigt att säga något om hur samarbetet kan komma att se ut men jag tycker att det spännande och roligt att arbeta tvärvetenskapligt.

– Det är lite som att öppna Pandoras ask; man vet inte vad som kan kom ut av det. Men det kan också vara svårt. Min erfarenhet från tidigare projekt är att det krävs ganska lång tid att reda ut begreppen i början.

Kategorier

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen