LU Futura presenterar: Knut Deppert

När deltagarna i Lunds universitets tankesmedja LU Futura träffades för första gången sensommaren 2018 var ämnet för dagen givet – vilka är de stora framtidsfrågorna och hur kan forskningen bidra? Så här svarade Knut Deppert, professor i fasta tillståndets fysik.
Porträttbild
Knut Deppert, professor i fasta tillståndets fysik. Foto: Kennet Ruona

Vilka framtidsfrågor ligger dig varmt om hjärtat?

– När man ser på strömningarna i vår samtid där det talas så mycket om falska nyheter och alternativa fakta så känns utbildning och bildning som centrala framtidsfrågor. Inom universitetet är vi duktiga på att vrida och vända på frågor och granska fakta. Men är vi duktiga på dela med oss av den här kunskapen? Hur undervisar på bästa sättet och hur gör vi det i framtiden?

– Jag tycker att vi idag lever alltför mycket i vår egen bubbla och att andra läroanstalter som exempelvis gymnasieskolan har sprungit ifrån oss. Är det samma sorts seminarier som idag som vi ska ägna oss åt om 30 år eller är det något helt annat? Gör vi tillräckligt för att bilda studenterna och gör vi det tillräckligt brett? Ska vi bryta upp fakultetsstrukturerna eller är de gudagivna?

– Detta är frågor som måste lyftas i en tvärvetenskaplig grupp.

Om Knut Deppert

Forskar om aerosoler, det vill säga nanometersmå partiklar som svävar i gas. Genom sk nanometallurgi skräddarsys aerosolpartiklar som kan användas till solceller och halvledarmaterial.
Han var i sex år prefekt vid Fysiska institutionen och har tidigare tilldelats pedagogiskt pris för sin undervisning.
Läs mer om Knut Depperts forskning

Om LU Futura

LU Futura är Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor.

Mer om LU Futura