Lundaforskare om Nobelpriset i fysik

Kungliga Vetenskapsakademien har beslutat att tilldela halva Nobelpriset i fysik år 2018 till amerikanen Arthur Ashkin och den andra halvan gemensamt till fransmannen Gérard Mourou och kanadensiskan Donna Strickland ”för banbrytande uppfinningar inom laserfysik”. På Lunds universitet finns flera laserlabb som kan tacka årets pristagare.
Från invigningen av Atomfysikavdelningens högeffektlaserfacilitet 1992. Sune Svanberg, Claes-Göran Wahlström och Anders Persson vid den så kallade terawatt-lasern, vars teknik bygger på metoden som Nobelprisbelönats 2018.

Anne L’Huillier, Claes-Göran Wahlström och Johan Mauritsson är alla atomfysiker och arbetar med laserteknik på olika sätt. Claes-Göran Wahlström arbetar med partikelacceleration med lasrar medan Anne L’Huillier och Johan Mauritsson utvecklar mycket snabba ljuspulser, så kallad attosekundfysik. Båda inriktningarna bygger till stor del på de landvinningar som årets nobelpristagare gjort.

Årets pristagare Strickland och Mourou har gjort en cool uppfinning. Tack vare deras kvittrande laserpulsrar har det blivit möjligt att bygga små lasrar med hög effekt som kan användas till allt från ögonkirurgi till ren grundforskning, säger Johan Mauritsson.

Också Sune Svanberg, seniorprofessor i atomfysik vid LTH, har inspirerats av årets nobelpristagare:

De belönade forskarna har verkligen gjort banbrytande insatser inom både laserfysiken och biofotoniken, områden som vi ju även gillar skarpt här i Lund. Jag inspirerades själv av Arthur Ashkin vid ett besök i hans laboratorium i New Jersey redan 1972.

– Och inför uppbyggnaden av vårt högeffektlaserlaboratorium, som invigdes vid Atomfysik 1992 av dåvarande rektorn Boel Flodgren, var ett besök hos Gerard Mourou vid hans laboratorium i Michigan viktigt.

Se nobelprize.org för ytterligare information.

Kontakt

För kommenterar till årets nobelpris, kontakta Anne l'Huillier, professor, +46 46 222 76 61 , +46 70 531 75 29, anne [dot] lhuillier [at] fysik [dot] lth [dot] se Claes-Göran Wahlström, professor, +46 46 222 76 55 claes-goran [dot] wahlstrom [at] fysik [dot] lth [dot] se eller Johan Mauritsson, professor, johan [dot] mauritsson [at] fysik [dot] lth [dot] se +46 46 2227654, 0725-654321

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!