Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds nya hedersdoktorer inom naturvetenskap

En världsledande mikrofossilforskare samt en kemist inom materialvetenskap har utnämnts till hedersdoktorer vid Lunds universitets naturvetenskapliga fakultet 2015. Deras forskning handlar om mikroskopiskt små amöbor respektive specialfrysta prover.

Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet har utsett två hedersdoktorer för 2015. Karen Luise Knudsen är en världsledande mikropaleontolog och kvartärgeolog, specialiserad på ett slags mikroorganismer på havsbottnar, så kallade foraminiferer. Dessa organismer är mikroskopiskt små amöbor med skal, och de utgör utmärkta historieberättare om forna tiders havsmiljöer. Karen Luise Knudsen har byggt upp det forskningsfält som kallas marin mikropaleontologi. Hon har studerat Nordatlanten och den klimat- och miljöutveckling som skett där under de senaste 130 000 åren. Hon är universitetslektor emerita vid Århus universitet och har lett en rad stora internationella projekt. Bland annat är hon engagerad i Östersjöexpeditionen inom IODP (International Ocean Discovery Program), där flera forskare från geologiska institutionen i Lund deltar.

Den andra hedersdoktorn, professor Yeshayahu Talmon, är en internationellt erkänd kemist vid Technioninstitutet i Haifa, Israel. Han forskar inom materialvetenskap. Området har stark koppling till så kallad yt- och kolloidkemi. Talmon har utvecklat en mikroskopiteknik som kallas cryo-TEM, vilken används på mjuka material och innebär att proverna som analyseras är frysta på ett välkontrollerat sätt. Genom Talmon kom denna teknik till Lund och Kemicentrum i början av 1990-talet. Sedan dess har tekniken använts av forskare inom flera forskningsfält på universitetet. Samarbetet med Yeshayahu Talmon har stärkts och utvecklats framför allt på avdelningen för fysikalisk kemi.

Lena Björk Blixt/Ragnhild Möller

 

Kontakt

För mer information, kontakta:
Lena Björk Blixt, pressansvarig
Naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet
Tel 0709-797970
lena.bjork_blixt@science.lu.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.