Lunds universitet ingår strategiskt samverkansavtal med Ericsson

Lunds universitet och Ericsson AB skriver nu ett strategiskt samverkansavtal. Det innebär att de båda parterna fördjupar sina relationer inom forskning, utbildning och utveckling och ser samarbetet som långsiktigt och prioriterat.

Att just Ericsson blir det första företag som universitetet skriver denna typ av övergripande samverkansavtal med är ingen slump. Ericsson har varit en nära samarbetspartner till såväl Ekonomihögskolan som LTH under flera decennier och de båda parterna har tillsammans arbetat med både mentorskap, forskning och utbildning.  På Lunds tekniska högskola, LTH, har man ett flertal gemensamma forskningsprojekt och kompetenscentrum och på Ekonomihögskolan, EHL, har man samarbeten kring bl.a. konsumentbeteenden.  Ericsson har idag ett antal adjungerade professorer på Lunds universitet.

- LTH har haft nära samarbete med Ericsson sedan tidigt 80-tal och det är naturligtvis en väldigt viktig partner för oss. Jag ser att ett fördjupat och strukturerat samarbete kan ge många ringar på vattnet och öppna upp för nya konstellationer och typer av samverkan inom hela Lunds universitet, säger Viktor Öwall, rektor på Lunds tekniska högskola, LTH.

Trenden är att den offentliga sektorn och akademin väljer att teckna samverkansavtal med ett fåtal strategiska partners. På så sätt kan man rikta sitt utvecklingsarbete och sina resurser för kunskapsutveckling och kunskapsbyggande bättre. Lunds universitet har för avsikt att skriva avtal med ytterligare ett antal prioriterade partners som därigenom får en särställning.

- För att klara samhällets utmaningar behöver vi samarbeta långsiktigt och formaliserat. Vi har definierat ett antal partners som vi vet kan ge viktig input till vår utveckling och där vi har mycket kunskap och kompetens som de behöver för sin utveckling. Detta är ett viktigt steg för att utveckla en gemensam framtid, säger Bo Ahrén, vicerektor på Lunds universitet.

- Lunds universitet var en av nyckelorsakerna till att Ericsson etablerade sig i Lund 1983 och vi gläds åt att nu knyta ännu starkare band. En stark samverkan mellan akademi och industri är viktigt inte bara för Ericsson utan också för Sverige, säger Sara Mazur, forskningschef på Ericsson.

Avtalet gäller fr.o.m. januari 2016 och kommer att följas upp genom kvartalsvisa exekutiva möten mellan universitetsledning och Ericssons forskningsledning.

2017-12-08
Påverkas Zimbabwes kvinnor av maktskiftet?
2017-12-08
Komplex bakgrund till fåglars flyghastighet
Vinsten tar Lundastudenter till final i Malaysia
2017-12-07
Är det en revolution uppifrån vi ser i Saudi?
2017-12-07
Efter #metoo: "Arbetsgivarna kan inte blunda längre"