Lunds universitet prioriterar fem forskningsmiljöer som kan bli Kompetenscentra år 2020

Lunds universitet har skickat in fem förslag på kompetenscentra till Vinnova, inom ramen för utlysningen Kompetenscentrum 2020.

I ett kompetenscentrum bedrivs behovsmotiverad excellent forskning i samverkan med företag och offentlig verksamhet. Parter engagerar sig i ett långsiktigt projekt, upp till 10 år, för att bilda ny kunskap och kompetenser som svarar mot näringslivets och övriga samhällets behov.

Arbetet för att utvärdera och prioritera ett begränsat antal starka forskningsområden som kunde skickas in till Vinnova började redan i mars 2018. Genom en intern process med en jury med bred fakultetsuppslutning har LU valt ut universitets fem ansökningar. Under sommaren kommer Vinnova att bevilja totalt 8 projekt som kommer att starta i januari 2020. Följande förslag på kompetenscentra skickades in från Lunds universitet:

AVOID – Avancerad optisk industriell och medicinsk diagnostik
Huvudsökande: Prof. Marcus Aldén, Förbränningsfysik, LTH

Connected Systems
Huvudsökande: Prof. Ove Edfors, Institutionen för Elektro- och informationsteknik, LTH

MicroCat –  Next generation biobased polymers by microbial and biocatalytic functionalization
Huvudsökande. Prof. Eva Nordberg Karlsson, Bioteknik, LTH

NanoTechNow – Competence Centre for Nano-Enabled Products
Huvudsökande: Prof. Heiner Linke, NanoLund, LTH

Semafor tech – Sustainable and Excellent MAterials for FORthcoming Manufacturing and Technologies – Big Science in Machining
Huvudsökande: Prof. Jan-Eric Ståhl, Industriell Produktion, LTH

Läs mer om Vinnovas utlysning Kompetenscentrum 2020