Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitets anseende ökar i Sverige

bild på universitetshuset
Foto: Kennet Ruona

Lunds universitet ökar och hamnar på andra plats i Kantar Sifos årliga anseendeindex av svenska lärosäten. 

Det är åttonde året som anseendeindexet görs för svenska lärosäten. Traditionellt ligger de i allmänhetens ögon forskningstunga, tekniska lärosätena och landets äldsta universitet i topp – och så även i år. Chalmers har högst anseende följt av Lunds universitet, som ökar, och Kungliga Tekniska högskolan.

LTH undersöks också som en egen del och hamnar på femte plats i anseendeindexet. 

För att ha ett högt anseende behöver man hamna över 75 på Kantar Sifos skala, vilket såväl Lunds universitet som LTH gör med 85 respektive 80 poäng. Snittet i landet ligger på 62.

I undersökningen låter Kantar Sifo allmänheten svara på frågor om de svenska lärosätena. De som svarar på undersökningen känner till respektive lärosäte mer än till bara namnet, men har oftast inte den djupare kännedom som forskare, studenter och anställda har.

Ska man göra jämförelser är det viktigt att känna till att det är stora skillnader mellan lärosätens förutsättningar och villkor. Därför bör man i första hand jämföra med andra lärosäten med liknande förutsättningar. Exempelvis finns det ett starkt samband mellan kännedom och anseende. Andra faktorer som generellt bidrar till ett högt anseende är att lärosätena upplevs vara framgångsrika, hålla hög klass vid en internationell jämförelse och vara konkurrenskraftiga.

 

Läs mer om undersökningen här (pdf)

 

 

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.