Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitets mätdata om växthusgaser får en viktig roll i FN:s klimatarbete

Utsikt över skog från en hög mast.
Utsikt från Lunds universitets mätstation i Hyltemossa. FOTO: TOBIAS BIERMANN

Nyligen upptogs forskningsinfrastrukturen ICOS RI som observatör till FN:s klimatkonvention. Det innebär att data om växthusgasflöden, som bland annat samlas in av Lunds universitet, kommer att spela en viktig roll för hur världssamfundet agerar i klimatfrågor.

ICOS RI (Integrated Carbon Observation System Research Infrastructure) bildades 2015 för att kartlägga växthusgasflödena i Europa. Forskningsinfrastrukturen driver idag 130 mätstationer i tolv länder. Det svenska bidraget heter ICOS Sweden och koordineras från Lunds universitet. Nu står det klart att ICOS RI har blivit upptaget som officiell observatör till FN:s klimatkonvention UNFCCC – ett juridiskt bindande avtal för de länder som skrivit under. Forskningsinfrastrukturen kommer att bidra med vetenskapligt stöd till konventionens rådgivande expertgrupp och därmed till FN:s arbete med att få länder att nå samförstånd kring åtgärder som krävs för att mildra och anpassa sig till klimatförändringarna.

– I Parisavtalet är det bestämt att FN:s klimatkonvention ska utgå från den mest relevanta forskningen. Den här utnämningen är ett kvitto på vilken betydelse ICOS RI har, säger Maj-Lena Linderson, föreståndare för ICOS Sweden samt lektor vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet.

Datan från de 130 europeiska mätstationerna används för långtidsstudier av ekosystem och deras växelverkan med klimatet genom upptag och utsläpp av växthusgaser. Mätningarna omfattar också växthusgaser i haven och atmosfären.

– Koldioxidhalten i atmosfären ökar och beslutsfattarna behöver kunna identifiera varifrån de kommer. Jag hoppas att vår data ska få en viktig roll i klimatkonventionens arbete, säger Maj-Lena Linderson.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.