Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Många surrar om bin

Intresset är stort för Alejandra Vasquez och Tobias Olofssons forskning om honungsbin. Förhoppningen är att få fram metoder att bekämpa antibiotikaresistenta bakterier och det finns många som vill gå vidare och utveckla och kommersialisera forskarnas upptäckt.
Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson.
Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson. Foto: Sara Hängsel.

Den senaste tiden har de båda forskarna varit med i flera stora medier, i DN i söndags och i TV4 under torsdagen, eftersom många är intresserade av deras forskning om de mjölksyrebakterier som finns i bins honungsmagar.

Alejandra Vasquez säger att många är nyfikna på deras resultat, såväl allmänheten som framstående internationella forskare och bolag som på olika sätt vill använda upptäckterna till nya produkter.

– Det gäller tre områden: sårsidan, där man hoppas kunna hitta metoder att bekämpa antibiotikaresistenta bakterier, livsmedel och bihälsa, berättar Alejandra Vasquez.

När det gäller bihälsa finns redan en produkt som håller på att testas med goda resultat. De båda forskarna har även en hel del nya resultat som inte publicerats ännu. När detta sker är inte klart ännu. Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson får hjälp av universitetet och LUIS för att på bästa sätt kommersialisera resultaten.

Det som Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson har upptäckt är att alla bin har mjölksyrabakterier i sin honungsmage. Svenska bin har 13 olika sorter av dessa mjölksyrebakterier, som alla samverkar och tillsammans har visat sig vara effektiva mot sjukdomsbakterier.

Jonas Andersson

Läs mer om forskningen

Se inslaget i TV4:s Nyhetsmorgon

Läs mer om LUIS
 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen