Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mångmiljoninvestering i nytt strålrör på Max IV

Nyligen tillkännagavs att Novo Nordisk Fonden beviljat 225 miljoner danska kronor till Lunds universitet för att bygga och driva MicroMAX, ett nytt strålrör till forskningsanläggningen Max IV i Lund. Strålröret blir ett av världens starkaste proteinmikroskop och ett viktigt verktyg för forskarna som studerar proteiner.

Karin Lindkvist, du är forskare vid Lunds universitet och specialist på proteinkristallografi. Varför är medicinforskare intresserade av att veta proteiners strukturer ner på atomnivå?

– Proteinerna är en av de mest centrala molekylerna för att kroppen ska fungera. Kan vi se hur de ser ut och hur de interagerar med sin omgivning kan vi också förstå hur de fungerar och vad de gör. Den kunskapen är väldigt viktigt när man tar fram nya läkemedel. Känner man till strukturen på proteinet kan man lättare utforma läkemedel som passar in i och styr proteinets funktion. Det hjälper oss att smart designa nya läkemedel, helt enkelt.

Hur kändes det när du fick besked om att MicroMAX finansiering är klar?

– Jätteroligt! Det är något vi gått och väntat på. MAX IV är den mest briljanta synkotronljusanläggningen i världen och innebär ett enormt lyft för strukturbiologin i Lund, Sverige och världen. Det är klart att det är fantastisk möjlighet för oss som har nära till den.

Vad är grejen med MicroMAX?

– För att studera hur proteiner ser ut tillverkar vi kristaller av dem som belyses med en stark röntgenstråle. Men det här är väldigt komplext och kristallerna är inte alltid så stabila, särskilt när vi talar om mindre kristaller. Stora kristaller är svåra att få till. Tack vare MicroMAX kommer vi att kunna undersöka även små proteinkristaller och se de molekyler som är viktiga för hur proteinet binder till omgivningen.

Det sägs att MicroMAX kommer att betyda mycket för forskning på proteiner som sitter i cellmembranet Vad hade du velat använda det nya strålröret för att utforska?

– Membranproteiner, som jag forskar på, är centrala i många sjukdomar. Det sägs att mer än hälften av alla läkemedel slår mot just membranproteiner, eftersom de sköter kommunikationen mellan cellen och dess omvärld. Ett exempel är hur cellerna behöver glukos, socker, för att överleva. Men glukos kan inte ta sig igenom cellmembranet så enkelt, utan använder istället olika öppningar i membranet. Dessa öppnas och stängs med hjälp av membranproteiner som på så vis fungerar som dörröppnare. Det här tror vi att till exempel cancercellerna utnyttjar för att stjäla mat från våra fettceller. Kan vi blockera proteinerna och hindra dem från att öppna kanalerna i membranet kanske vi kan hindra cancercellerna från att överleva, eller åtminstone göra dem mer känsliga.

 

Läs mer på MAX IV:s sida
Läs mer på Novo Nordisk Fondens sida

 

 

Karin Lindqvist

Karin Lindqvist.
Karin Lindqvist.

Senaste nyheter

2020-03-27

Centrum samlar kunskap om Corona till sjukvården

Centrum samlar kunskap om Corona till sjukvården
2020-03-27

Apropå Corona: samtal med lundaforskare

Apropå Corona: samtal med lundaforskare
2020-03-27

De lotsar rätt till digital undervisning

De lotsar rätt till digital undervisning
2020-03-26

Snabbutveckling av respirator för covid-19

Snabbutveckling av respirator för covid-19
2020-03-26

Centrum för 3D-utskrift hjälper och samordnar i coronatider

Centrum för 3D-utskrift hjälper och samordnar i coronatider

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen