Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mer EU-pengar att söka för samhällsvetare och humanister

Kvinna porträtt
Sophie Hydén Picasso uppmanar forskare som är intresserade av att söka EU-medel att ta kontakt. Foto: Jenny Loftrup

Det finns mer pengar inom Horisont 2020 att söka för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. För en del utlysningar gäller att de projekt som finansieras bör ha med en part från HS-området.

Många projekt som finansieras av EU är enligt kommissionen så komplexa att det krävs att flera vetenskapliga discipliner samarbetar för att nå resultat. En del utlysningar är så kallat HS-flaggade. Flaggningen innebär att projekt som finansieras inom dessa utlysningar bör ha med en part från området humaniora och samhällsvetenskap.

Vid LU finns ett par sådana pågående projekt, bland annat i samhällsutmaning 2 – som täcker livsmedelstrygghet, hållbart jord- och skogsbruk, marin-, maritim- och insjöforskning samt bioekonomi – och i samhällsutmaning 5, som handlar om klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror.

I det som benämns samhällsutmaning 6  – ”Inkluderande, innovativa och reflekterande samhällen” – finns närmare 400 miljoner euro kvar, varav 199 miljoner 2019 och 196 miljoner år 2020. Samhällsutmaningen omfattar utlysningar kring ökat migrationsflöde, socioekonomiska och kulturella omvandlingar, samspelet människa-teknik och den senaste utvecklingen inom europeisk, nationell och global samhällsstyrning.

Men det finns pengar att söka för HS-forskare också inom andra delar av ramprogrammet. På Horisont 2020:s webbplats finns en portal där man hittar alla utlysningar och där kan man också göra särskilda sökningar på HS-flaggade utlysningar.

Vid Forskningsservice säger forskningshandläggare Sophie Hydén Picasso att forskare kan få hjälp med att hitta utlysningar och med ansökningen.

– Ramprogrammet kan vara svårt att orientera sig i, exempelvis var man hittar dokument och deadlines och hur ett bra konsortium ser ut. Tveka inte att ta kontakt, uppmanar hon.

Vid LU visar färsk statistik att 46 ansökningar har skickats in till samhällsutmaning 6, och tre av dem har beviljats. Ett av projekten har koordinerats av lunda-sociologen Christopher Mathieu. Sverige deltar i totalt 56 projekt i samhällsutmaning 6.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.