Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljoner till universitetet i Swelifes första acceleratorutlysning

Lunds universitet levererar en av vinnarna bland de åtta unga svenska life science-bolag som får dela på 29 miljoner kronor när innovationsprogrammet Swelife har beviljat stöd i sin första acceleratorutlysning. Det ännu inte bolagiserade projektet vid Centrum för livsmedelsforskning får 5 miljoner kr för sitt arbete för tarmvänliga livsmedel som förebygger diabetes och fetma.

Swelifes acceleratorutlysning finansierar särskilt lovande SME:er men också projekt som står i startgroparna att starta bolag. Samtliga sökande har tidigare fått stöd av innovationsprogrammet med runt 1 miljon kronor vardera, men i den här utlysningen höjdes maxsumman till 5 miljoner kronor, vilket de två Lundaprojekten alltså fick, närapå.

– Acceleratorutlysningen ska göra skillnad. I tidig fas finns ganska goda möjligheteter att söka finansiering, men när bolag och projekt som ska fördjupa sitt utvecklingsarbete vet vi att det blir svårare. Det ville vi råda bot på genom att erbjuda ett kraftfullt ekonomiskt stöd, säger Åsa Wallin, projektledare på Swelife.

Bland tjugo sökande har åtta vinnare vaskats fram i en process med bland annat bedömningar av en panel av externa experter. Finansieringsbeslutet fattades av Vinnova.

Swelifes plan är att erbjuda en acceleratorutlysning varje år.

Bolag/projekt från Lund:
Lunds universitet, centrum för livsmedelsforskning , 5 miljoner kr.
Nya livsmedel kan förebygga fetma och diabetes typ 2
Projektnamn: ”Validering av ett nytt antidiabetiskt livsmedelskoncept baserat på modulering av tarmfloran”

Kan produkter med en specifik kostfibermix få välgörande tarmbakterier att trivas – samtidigt som de justerar både blodsockernivåerna och aptiten? Forskarlagets upptäckt öppnar för nya pre- och probiotiska livsmedel. Mot bakgrund av den globala utvecklingen av fetma och diabetes är potentialen enorm. Läs mer här

Även Lundaföretaget Immunovia AB får pengar, 4,9 miljoner kr, för deras projekt ”Tidig diagnos av bukspottkörtelcancer – implementering av biomarkörer i en klinisk miljö”.
 

Läs mer om detta projekt och övriga vinnare på Swelifes sida

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.