Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Miljöteknikcentrum i Botswana invigs med svenska förtecken

Torsdagen den 28 november invigs ett miljöteknikcentrum i Botswanas huvudstad Gaborone. Centret är ett samarbete mellan forskningsbyn Botswana Innovation Hub, Lunds universitet och Krinova med syfte att skapa nya, driftiga entreprenörer i Botswana. Centret har sponsrats av svenska Sida och botswanska staten.
Foto på Johannes Stripple Fotograf Mikael Risedal
Statsvetare Johannes Stripple är en av initiavtivtagarna till ett miljöteknikcentrum i Botswana (Foto: Mikael Risedal)

Miljöteknikcentret ligger inom Botswana Innovation Hub (BIH) som kan liknas vid forskningsbyarna Ideon i Lund och Krinova i Kristianstad.
Botswana är ett starkt tillväxtland och vid Botswana Innovation Hub har man pekat ut miljöteknik som en sektor med stor potential för tillväxt. Speciellt intressanta är områdena förnyelsebar energi, vattenhushållning, avfallshantering och återvinning.

Samarbetet mellan Lunds universitet och BIH startade 2009 utifrån ett forskningsintresse för Botswanas klimatpolitiska utveckling. Sedan dess har bland annat ett Sidaprojekt genomförts vid BIH och utifrån det projektet utvecklades idén på ett miljöteknikcentrum. Experter knutna till Lunds universitet och Krinova har varit med i uppbyggnaden av centret, både vad gäller kunskap kring forskningsbyar och innovation samt genom att bidra med forskningskontakter. När nu centret invigs är tanken att samarbetet ska fortsätta mellan Botswana och Sverige och främst bestå av forskningsutbyten inom miljöteknik.

- Det är väldigt roligt att se att detta långsiktiga arbete nu har mynnat ut i något så konkret som ett miljöteknikcentrum. Vi kommer fortsättningsvis att samarbeta genom forskningsutbyten och följa utvecklingen av detta centrum med stort intresse, säger Johannes Stripple, statsvetare vid Lunds universitet och en av initiativtagarna till samarbetet mellan Lunds universitet och Botswana Innovation Hub.

Invigningen sker under högtidliga former den 28 november klockan 13.00 och Botswanas Energi- och vattenresursminister O.K. Mokaila samt Lunds universitets prorektor Eva Wiberg invigningstalar.

 

 

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-03-16
Strålbehandling i den virtuella världen
Strålbehandling i den virtuella världen
2018-03-15
Professor i astronomi: Forskningen har fått en boost
Professor i astronomi: Forskningen har fått en boost
2018-03-15
"Det är rädslan och makten Putin vill åt"
"Det är rädslan och makten Putin vill åt"
2018-03-15
Trumps ståltullar: Handelskrig kan få stora konsekvenser
Trumps ståltullar: Handelskrig kan få stora konsekvenser
2018-03-15
Lundaforskare om riskerna med artificiell intelligens
Lundaforskare om riskerna med artificiell intelligens

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen