Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Morgan Johansson samtalade om hur rätten fungerar i samhället

Panelen tog sig an frågan om hur rätten fungerar i samhället.    Panelsamtal ledd av Andreas Ekström med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, målsägandebiträde Ulrika Rogland, professor i rättssociologi Reza Banakar och hovrättspresident Ral
Panelen tog sig an frågan om hur rätten fungerar i samhället. Panelsamtal ledd av Andreas Ekström med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, målsägandebiträde Ulrika Rogland, professor i rättssociologi Reza Banakar och hovrättspresident Ral

Hur fungerar regler och lagar i praktiken? I eftermiddags samlades ett 60-tal personer i universitetshuset i Lund för att diskutera ämnet rättssociologi och frågan om hur rätten fungerar i samhället.

Panelen, ledd av journalist Andreas Ekström, var ganska eniga om att rätten inte hänger med då samhället digitaliseras. Målsägandebiträde Ulrika Rogland tog ett exempel med så kallade dickpics som hon menar har blivit normaliserade hos barn som inte reagerar på dem. Barnen tror att det är ok att skicka bilder på sitt kön till folk.    

– Internet har blivit ungdomarnas och barnens arena. De vuxna hänger inte med och då skapas nu normer som vi inte är inblandande i, sa Ulrika Rogland.  

Hur normer påverkar lagstiftning, och tvärtom hur lagen påverkar våra normer diskuterades också.  Rätten lyckas förändra våra normer ibland, så som i fallet med barnaga där många svenskar var emot en ny lag som förbjöd aga, men där opinionen ganska snabbt svängde efter att lagen börjat gälla 1979.

Men på nätet, där både vuxna och barn spenderar så mycket tid idag, är det svårare att lyckas reglera med lagar.    

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson menade att två faktorer driver rättsutvecklingen framåt, dels hur omgivningen förändras, där det digitala är ett exempel på en arena som inte funnits innan, men även hur våra värderingar förändras påverkar vilka lagar som stiftas.  

Emma Lord

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.