Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möt konst, poesi och litteratur genom läkarstudenters ögon på Skissernas Museum

Tavla av Claude Monet: Saint Georges majeur au crépuscule

Som läkare behöver man ha både högt specialiserad medicinsk kompetens och vara tränad i att möta sjuka människors känslor och behov. Satsningen på Medicinsk humaniora på läkarprogrammet i Lund och har nu kunnat permanentas med hjälp av en stor donation från Birgit Rausing.

Den 15 februari uppmärksammas händelsen med föreläsningsarrangemanget "Monet, Mozart och läkekonstens poesi – möten mellan humaniora och medicin" på Skissernas Museum.

Eftermiddagens öppna föreläsningar hålls av läkarstudenter från kursen Medicin och humaniora och arrangemanget inramas med sång och musik.

– Som åhörare får man höra hur läkarstudenter möter konst, musik och litteratur utifrån sina erfarenheter och kunskaper inom det medicinska området, vilket blir en annan sak än om en humanist skulle ha pratat om samma sak, berättar Katarina Bernhardsson, den nya lektorn som nu är tillsatt i ämnet Medicinsk humaniora.

Program, Monet, Mozart och läkekonstens poesi – möten mellan humaniora och medicin: http://www.lu.se/event/medicinsk-humaniora-monet-mozart-och-lakekonstens-poesi

Donationen på 9 miljoner kronor från Birgit Rausing har inneburit att Lunds universitet kunnat tillsätta en lektor samt en doktorand i ämnet under 5 års tid.  Den nya lektorn Katarina Bernhardsson är litteraturvetare vid Humanistiska och teologiska fakulteterna. Åsa Wallin, doktorand vid Medicinska fakulteten, är också på plats nu och är en av föreläsarna under arrangemanget på Skissernas.

 – I och med donationen blir ämnet ännu mer stabilt och det ger möjligheter att fortsätta att arbeta in inslag av Medicinsk humaniora i läkarutbildningen. Och också att utveckla forskningen, säger Katarina Bernhardsson.

Medicinsk humaniora har i sin nuvarande form funnits i snart tio år och startades av litteraturprofessor Anders Palm. På flera av världens högst rankade medicinska lärosäten är ämnet Medical Humanities sedan länge ett obligatoriskt inslag i läkarutbildningen. I de kursutvärderingar som gjorts från utbildningens start här i Lund framkommer att läkarstudenterna upplevt att den gett både professionell och personlig utveckling som ingen annan kurs.

– Medicin är i mycket bokstavlig mening en humanistisk naturvetenskap – en Human Science. All medicinens teori, all dess teknik och all dess praktik är mänskligt riktad. Ingen vetenskap kommer den enskilda människan så nära – till kropp och själ. Vetenskaplighet och medmänsklighet är grunden, säger Anders Palm, som också är medicine hedersdoktor vid Lunds universitet.   

 

 

Kontakt

För mer information: Katarina Bernhardsson, katarina.bernhardsson@litt.lu.se, Mobilnummer: 0732-073071

Presskontakt:

Gisela Lindberg, gisela.lindberg@kansliht.lu.se, 046-222 72 33
Katrin Ståhl, katrin.stahl@med.lu.se, 046-222 01 31 | 0725-27 97 97

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.