Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Naturvetenskapliga upptäckter ska inspirera skolan

Tisdagen den 30 oktober arrangeras seminariet ”Forskning och framsteg inom naturvetenskapen”. Arrangör är naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet tillsammans med FoU Skola vid Kommunförbundet Skåne. Seminariet är ett nytt samarbete och innehåller inspirationsföreläsningar om ny forskning och nya upptäckter inom naturvetenskapen.

– I den nya skollagen anges att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund. Det gäller både undervisningens innehåll och form. Lärarna måste därmed ges olika möjligheter att hålla sig uppdaterade om forskningsläget, säger Birgitta Henecke, vetenskaplig ledare för FoU Skola.

Seminariet riktar sig till lärare i både grundskolor och gymnasieskolor och är ett första steg i samarbetet mellan naturvetenskapliga fakulteten och Kommunförbundet Skåne. Även om en rad olika skolsamverkansprojekt redan bedrivs vill de båda parterna på ett mer strategiskt plan samverka för att se hur universitetet kan bidra till skolornas utvecklingsverksamhet och till att öka intresset för naturvetenskap hos unga.

– Jag tror att de flesta människor i grunden är intresserade av naturvetenskap, men många gånger paketeras ämnenas innehåll i fel eller omodernt sammanhang. Våra ungdomar behöver få naturvetenskapen presenterad i vardagliga och verklighetsnära aktiviteter och upplevelser, säger Bo-Anders Jönsson, prodekan för utbildningsfrågor vid naturvetenskapliga fakulteten.

Bo-Anders Jönsson anser att det låga intresset för naturvetenskap hos skolungdomar är ett hot mot demokratin. För att förstå och delta i samhällets utveckling krävs att alla unga individer får grundläggande allmänbildning i naturvetenskapliga ämnen, menar han. Dessutom behövs det i samhällsutvecklingen naturvetare som forskare, problemlösare, omvärldsbevakare och analytiker såväl inom forsknings- och utvecklingsintensiva företag som hos myndigheter och skolor, konstaterar Bo-Anders Jönsson.

– Vår fakultet har en enorm potential att paketera sin forskning i populärvetenskapliga föredrag och andra läraraktiviteter. Det finns ett mycket stort intresse inom fakulteten att i olika former samverka med skolan. Här är en riktig guldgruva med material som skolornas lärare kan dra ut olika delar av för sitt eget ämne och tematisk undervisning, säger Bo-Anders Jönsson.

– Det engagemang som naturvetenskapliga fakulteten visar för skolsamverkan är utan tvekan av stor betydelse för fortsatt utvecklingsarbete i regionens skolor i syfte att främja elevernas intresse för naturvetenskapen. Vi hoppas att en inspirationsdag av detta slag ska kunna återkomma årligen, men också på att andra aktiviteter ska kunna erbjudas, där även ämnesdidaktiska forskningsrön behandlas, säger Birgitta Henecke.

– Man skulle kunna säga att denna dag kan ge inspiration till aktuell forskningsanknytning när det gäller undervisningens innehåll. Framöver behöver vi även beröra undervisningens form utifrån senare ämnesdidaktisk forskning, tillägger Birgitta Henecke.

Journalister är välkomna att besöka de delar av seminariet som önskas.

Länk till seminarieprogrammet

Tid: kl 09.00-14.00 den 30 oktober 2012
Plats: Lundmarkssalen, Astronomihuset, Sölvegatan 27, Lund

För mer information, kontakta:

Bo-Anders Jönsson
prodekan för utbildningsfrågor vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet
Tel 046-17 31 47
Bo-Anders [dot] Jonsson [at] med [dot] lu [dot] se

Birgitta Henecke
vetenskaplig ledare för FoU Skola, Kommunförbundet Skåne
Tel 0709-71 99 29
birgitta [dot] henecke [at] kfsk [dot] se

Almut Kelber
prodekan för forskningsfrågor vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet
Tel 046-222 34 54
Almut [dot] Kelber [at] biol [dot] lu [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-20
Så kan samarbetet mellan forskare och kommuner förbättras: arbetsmodell för tvärvetenskapliga hållbarhetsprojekt testas
Så kan samarbetet mellan forskare och kommuner förbättras: arbetsmodell för tvärvetenskapliga hållbarhetsprojekt testas
2018-02-20
Lätt att missa hjärtsvikt bland KOL-patienter
Lätt att missa hjärtsvikt bland KOL-patienter
2018-02-19
Himlens stjärnor leder nattens djur
Himlens stjärnor leder nattens djur
2018-02-19
Nytt studieverktyg inom evidensbaserad hälso- och sjukvård för läkarstudenter i Lund
Nytt studieverktyg inom evidensbaserad hälso- och sjukvård för läkarstudenter i Lund
2018-02-18
Projektet – en illusion av handlingskraft
Projektet – en illusion av handlingskraft

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen