Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nu lanseras Lunds universitets MOOC:s på Coursera

Nu lanserar Lunds universitet sina första tre MOOC:s på Coursera och blir därmed första svenska universitet att ge gratis nätutbildningar på den världskända kursplattformen. Lundakurserna handlar om grön ekonomi, global hälsa samt europeisk affärsrätt. Från och med nu går det att anmäla sig till kurserna.
Foto på Per Eriksson m.fl från Coursera
Lunds universitet lanseras nu på Coursera och här ses fr.v. Rick Levin, Courseras vd; Daphne Koller, en av Courseras grundare och Lunds universitets rektor Per Eriksson

Det var förra året som Lunds universitet beslutade att ge sig in i den globala konkurrensen om öppna, gratis nätkurser, en utveckling som främst drivits av några stora, amerikanska universitet sedan ett antal år tillbaka. I och med lanseringen är Lund först i Sverige att samarbeta med Coursera, en av världens största plattformar för öppna nätutbildningar, s.k MOOC:s.

Tre kurser har efter förslag från fakulteterna valts ut och är nu redo att lanseras. De har förberetts under ett antal månader och i och med att Lunds universitet nu skrivit avtal med Coursera kan arbetet gå in i en ny fas. Från och med nu går det att se kursintroduktionerna och anmäla sig till kurserna.

Kurserna, ”Greening the Economy: Lessons and experiences from Scandinavia”, ” Global Perspectives on Sexual and Reproductive Health and Rights” och ”Introduction to European Business Law” kommer att starta i början av nästa år, 2015.

- Det ska bli mycket intressant att se hur kurserna kommer att tas emot och att fortsätta utveckla det här arbetet. Hittills har arbetet gått oerhört smidigt och varit väldigt roligt, säger Marita Ljungqvist som är projektledare för MOOC:s vid Lunds universitet.

Coursera tillhandahåller flest nätkurser i världen och har partnerskap med runt hundra välrenommerade universitet såsom Harvard, Princeton, Stanford, Ludwig Maximilian och Fudan.

- Det är jätteroligt att Lunds universitet nu finns med bland de andra stora, välrenommerade universiteten i världen som också finns representerade på Coursera, säger Marita Ljungqvist.

 

Fakta:

MOOC står för Massive Open Online Courses och är gratis högskolekurser på nätet, öppna för vem som helst. MOOC:s slog igenom 2012 då högstatuslärosäten som Stanford, Harvard och MIT satsade stort på dem. Hundratusentals människor världen över studerar idag genom MOOC:s. Kurserna som ges vid Lunds universitet ger inte någon formell examen.

De tre första MOOC:sen vid LU:

”Greening the Economy: Lessons and experiences from Scandinavia” ges av Internationella miljöinstitutet IIIEE.

” Global Perspectives on Sexual and Reproductive Health and Rights” ges av Medicinska fakulteten.

”Introduction to European Business Law” ges av Juridiska fakulteten.

Se Lunds universitets kurser på Coursera här och anmäl dig:

https://www.coursera.org/lunduniversity

Läs mer om Coursera:

https://www.coursera.org/about/#partners

 

Läs mer om MOOC:s I LUM

http://www.lum.lu.se/utbildningar-on-line-klart-med-tre-moocs/

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-03-16
Strålbehandling i den virtuella världen
Strålbehandling i den virtuella världen
2018-03-15
Professor i astronomi: Forskningen har fått en boost
Professor i astronomi: Forskningen har fått en boost
2018-03-15
"Det är rädslan och makten Putin vill åt"
"Det är rädslan och makten Putin vill åt"
2018-03-15
Trumps ståltullar: Handelskrig kan få stora konsekvenser
Trumps ståltullar: Handelskrig kan få stora konsekvenser
2018-03-15
Lundaforskare om riskerna med artificiell intelligens
Lundaforskare om riskerna med artificiell intelligens

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen