Ny forskning belyser exempel på bra samarbeten inom ungdomsvården

Tidigare forskning visar att det ofta blir problem och konflikter när myndigheter ska samverka kring ungdomar på glid. Men ibland går det bra. Sociologen Goran Basic har analyserat framgångsfaktorerna och presenterar resultaten i en ny bok.

I tidigare forskning har Goran Basic visat att myndigheters oförmåga till samverkan har stjälpt stora satsningar inom svensk ungdomsvård. Men samverkan fortsätter att vara något av ett modeord inom myndighetssverige. I en ny bok analyserar Goran Basic exempel på lyckad samverkan.

Två faktorer är grundläggande för att samarbete mellan myndigheter ska uppfattas som lyckat. Dessa faktorer är:

• Att ungdomen ska närvara fysiskt vid mötena.

• Att den åtgärd som planerats vid samverkansmötena verkligen genomförs. Det kan handla om en utlovad praktikplats eller en fritidsaktivitet.

- Delaktighet och att man efterlever vad som sagts kan tyckas vara banalt självklara faktorer, säger Goran Basic, men det stora material som jag har samlat in i min forskning visar att det tyvärr inte är så.

Goran Basic har studerat projektet Motverka våld och gäng som är ett samarbete mellan Statens Institutionsstyrelse och Socialtjänsten. 230 miljoner kronor satsades av regeringen år 2006 men de positiva effekterna uteblev i alla fall utom i de fåtal fall som Goran Basic nu analyserar i en ny bok.

Kontakt

Läs mer om Goran Basic och om boken När samverkan får erkännande: Beskrivna och observerade erfarenheter från ungdomsvårdenhttp://www.soc.lu.se/goran-basic/publication/7409818

Kontakta Goran Basic på goran [dot] basic [at] soc [dot] lu [dot] se, 046-222 36 81
Hans tidigare forskning finns att läsa om i avhandlingen Samverkan blir kamp. En sociologisk analys av ett projekt i ungdomsvården

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!