Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ny forskningssatsning tar sig an Hanöbuktens miljöproblem

Lunds universitet och Simrishamns kommun har fått finansiering från Region Skåne för en ny forsknings- och innovationsmiljö på Marint centrum i Simrishamn. Syftet är att studera och lösa miljöproblem och samhällsutmaningar kopplade till hav, vatten och kustbygd i Skåne och södra Sverige.
Hav

Södra Östersjön och Hanöbukten ligger i ett särskilt utsatt havsområde med stora miljöproblem, exempelvis övergödning, döda bottnar, minskad biodiversitet och omfattande miljögiftsbelastning. Samtidigt finns här lekområden för flera av Östersjöns nyckelarter som torsk och tillväxtzoner för lax och ål. Det är arter som minskat kraftigt de senaste decennierna och som är nödvändiga för att Östersjöns ekosystem ska fungera.

– Det är av stor betydelse för Skånes och södra Sveriges utveckling att den omgivande kusten och havet mår bra, säger Maria Hansson som är docent vid Centrum för miljö- och klimatforskning på Lunds universitet och en av initiativtagarna till den nya forsknings- och innovationsmiljön i Simrishamn.

Trots att området är ett av Östersjöns mest utsatta saknas forskning som fokuserar på de specifika utmaningar som finns i Hanöbukten och södra Östersjön. Region Skåne har i dagarna beslutat att under fem år bidra med sju miljoner kronor till den nya forsknings- och innovationsmiljön på Marint centrum i Simrishamn.

– För att kunna åtgärda miljöproblemen i Hanöbukten behöver vi först kartlägga ekosystemen och få en bättre helhetsbild över hur olika miljöstörningar  hänger ihop, säger Maria Hansson.

Några av de frågor man planerar att studera vid Marint centrum i Simrishamn är Hanöbuktens näringskedjor och ekosystem, mikroplaster i vattnet och övergödning, som bland annat bidrar till algblomning.

– Det är vår förhoppning att Marint centrum i Simrishamn, och den forskning som kommer bedrivas där, ska utgöra en samlingspunkt för kommuner, näringsliv och andra aktörer som behöver samarbeta för att lösa Hanöbuktens omfattande miljöproblem, säger Maria Hansson.

Hanna Holm

Kategorier

Senaste nyheter

2018-12-14

Faraonsk gravkammare hittad av svenskt arkeologteam i Gebel el Silsila

Faraonsk gravkammare hittad av svenskt arkeologteam i Gebel el Silsila
2018-12-14

Journalist blir hedersdoktor

Journalist blir hedersdoktor
2018-12-13

Chefer ska rekommendera tågresor framför flyg

Chefer ska rekommendera tågresor framför flyg
2018-12-13

Ekvationens mästare

Ekvationens mästare
2018-12-13

Fritagningen - handledare räddade doktorand från IS

Fritagningen - handledare räddade doktorand från IS

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen