Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny rapport för ett klimatsäkrat Skåne

I dag släpps rapporten ”Klimatsäkrat Skåne” som är en kunskapsgenomgång och analys av Skånes möjligheter och utmaningar i klimatarbetet. Rapporten är ett unikt underlag som gör en regional analys av det vetenskapliga kunskapsläget ur ett brett samhällsperspektiv.

Rapporten ”Klimatsäkrat Skåne” är en tvärvetenskaplig genomgång, syntes och analys av kunskapsläget om möjligheter och utmaningar som Skåne står inför med de pågående och successivt fortsatta klimatförändringarna under 2000-talet. 

– De pågående klimatförändringarna visar att tidigare beslut från flera årtionden tillbaka, om hur samhället byggs upp, utformas och utvecklas, behöver omvärderas i ljuset av samhällets sårbarhet inför klimatförändringarnas effekter, och att fossilberoende samhällslösningar behöver ersättas, säger Markku Rummukainen, professor vid Centrum för miljö- och klimatforskning på Lunds universitet. 

Rapporten diskuterar hur Skåne kan eftersträva att uppfylla sina klimat-, miljö- och utvecklingsmål. Utgångspunkt är två olika framtidsscenarier: en tvågradersvärld och en fyragradersvärld. Omvärldens vägval och utveckling, samt vilka tekniska möjligheter som kommer att finnas tillgängliga för att möta utmaningarna påverkar Skånes förutsättningar. 

En slutsats är att det är viktigt med beslut som kan fungera i flera olika framtidsscenarier. Detta gynnas av en transparent beslutsprocess som hanterar målkonflikter och involverar alla samhällets aktörer. Rapporten ger underlag till beslutsfattare i arbetet med att klimatsäkra Skåne på ett kostnadseffektivt sätt och i samsyn med en positiv utveckling av regionen. 

– Det har länge funnits behov av ett samlat kunskapsunderlag som tecknar bilden för Skåne, hur vi kan minska var klimatpåverkan och hur vi anpassar oss till de klimatförändringar som inte kan undvikas. Det är därför vi i Klimatsamverkan Skåne vänt oss till Lunds universitet där det finns världsledande forskning inom klimatområdet tillsammans med en stark lokal förankring. Och det är just det som är helt unikt med detta underlag, säger Anders Åkesson, Klimatsamverkan Skåne och regionråd i Region Skåne. 

Rapporten har tagits fram inom ett samverkansprojekt mellan Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet och Klimatsamverkan Skåne. Rapporten är sammanställd av 30 forskare från Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Linnéuniversitetet samt Göteborgs universitet. Rapporten släpps idag den 26 januari i Malmö och eventet kommer även webbsändas, läs mer här: www.cec.lu.se. 

Anna Kristiansson


Se en livesändning från eventet här
 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.