Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ny studie kartlägger för tidigt födda barn redan i 2,5-årsåldern

Extremt för tidigt födda barn som nått 2,5-årsåldern visar på betydligt sämre kognition, språk och motorik än barn från fullgångna graviditeter. Den nya studien från Lunds universitet är en av få som undersökt för tidigt födda barn i en så tidig ålder. Resultaten kan användas till att sätta in rätt insatser i god tid.
Johanna Månsson
Johanna Månsson forskar om för tidigt födda barn

Som extremt tidigt födda räknas barn som är födda i vecka 28 och tidigare. Sjukvården kan rädda alltfler av dessa barn men risken är stor att de drabbas av hjärnblödningar, lungsjukdomar, mag- och tarmproblem och ögonsjukdomar sina första veckor i livet.

I psykologen Johanna Månssons studie ingår ca 400 extremt tidigt födda barn och ett lika stort antal barn som har fötts efter fullgången graviditet. När barnen i 2,5 årsåldern fick göra olika psykologiska tester presterade de för tidigt födda klart sämre än fullgångna barn vad gäller kognition, tal, språkförståelse samt grov- och finmotorik. Skillnaderna kvarstod även efter att hänsyn tagits till föräldrarnas utbildningsnivå, moderns födelseland, ålder vid förlossningen samt andra faktorer som brukar påverka barns prestation i de psykologiska testerna.

De för tidigt födda barnen hade också i högre grad beteendeproblem än barnen som fått en fullgången graviditet. Barnen var ofta socialt tillbakadragna eller hade problem med uppmärksamheten.
–Det är inte ovanligt att det uppstår problem i föräldra-barnrelationen när man får ett barn som är svårt sjukt, säger Johanna Månsson. Föräldrar kan må psykiskt dåligt på grund av oron för sitt svårt sjuka, för tidigt födda barn. Andra studier har visat att föräldrars psykiska ohälsa kan vara kopplad till de beteendeproblem som kan drabba för tidigt födda.

Johanna Månsson upptäckte också att det finns stora skillnader mellan flickor och pojkar som är för tidigt födda.
– Det visade sig att pojkarna som fått lämna livmodern i förtid var mer sårbara än flickorna, säger hon. De är inte sjukare än flickorna vid födseln men i 2,5-årsåldern uppvisade de ändå betydligt sämre resultat beträffande kognition, språk och motorik än vad flickorna gjorde.

Men trots att det fanns klara skillnader mellan för tidigt födda barn och de med fullgången graviditet befann sig även de flesta för tidigt födda barnen inom det så kallade normalspannet.
– Genom att tidigare upptäcka de problem som för tidigt födda barn har så kan man snabbare sätta in åtgärder för att hjälpa dem, säger Johanna Månsson. Det kan handla om allt från att arbeta med relationen mellan barn och föräldrar till att träna minnet.

Kategorier

Senaste nyheter

2019-08-21

Lundaforskare i humorkunskapssamtal under Lund Comedy Festival

Lundaforskare i humorkunskapssamtal under Lund Comedy Festival
2019-08-21

Ekonomihögskolan tar hem dubbla ackrediteringar – håller hög internationell klass

Ekonomihögskolan tar hem dubbla ackrediteringar – håller hög internationell klass
2019-08-19

Språkforskare från hela världen på storkonferens i Lund

Språkforskare från hela världen på storkonferens i Lund
2019-08-19

Arrival Day – nu kommer de nya internationella studenterna till Lund

Arrival Day – nu kommer de nya internationella studenterna till Lund
2019-08-14

Forskare sågar EU:s nya jordbrukspolitik – ”inte hållbar för framtiden”

Forskare sågar EU:s nya jordbrukspolitik – ”inte hållbar för framtiden”

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen