Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya forskarrön kring orsaker till självmord

I en ny forskningsrapport tydliggörs nu bilden av de processer i hjärnan som kan leda till självmord. I tester av patienter som tidigare försökt ta sitt liv har forskare uppmätt höga halter av kinolinsyra, ett ämne som förstärker glutamatsignalering i hjärnan. Kinolinsyra bildas i hjärnan som en biprodukt vid inflammation.

I den vetenskapliga tidskriften Neuropsychopharmacology presenterar nu svenska forskare nya forskningsrön som visar att glutamat, som även misstänks vara av betydelse för depression, bär en koppling till självmordsbenägenhet. Lunds universitets Lena Brundin och Sophie Erhardt vid Karolinska Institutet har i ett flerårigt samarbete undersökt hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar, och studien är ett resultat av dessa projekt.

- Fynden är väldigt viktiga eftersom de visar på en kemisk sjukdomsmekanism hos patienter. Det har funnits ett stort fokus på en annan signalsubstans, serotonin, i 40 år. Våra slutsatser pekar på att det är dags att flytta en del av det fokuset till glutamat, förklarar Lena Brundin.

Forskarna undersökte glutamatets aktivitet genom att mäta kinolinsyra – ett kemiskt ämne som ökar signalstyrkan i glutamatsystemet – i ryggmärgsvätskan hos 100 personer. Cirka två tredjedelar av deltagarna var inlagda på sjukhus efter självmordsförsök medan resterande var friska. Resultaten visade att självmordspatienterna hade mer än dubbelt så höga nivåer av kinolinsyra än de som var friska. De patienter som rapporterats uppvisa tydligast självmordsbeteende hade också de allra högsta värdena.

- Anti-glutamat mediciner är fortfarande under utveckling och skulle kunna bli ett viktigt verktyg för att förhindra självmord. Faktum är att nyutkomna kliniska studier har visat att bedövningsmedlet ketamin, som hämmar glutamatsignalering, tycks vara mycket effektivt för att motverka depression, även om dess bieffekter i nuläget begränsar användningsområdet, säger Lena Brundin.

Forskningrapporten, ”Connecting inflammation with glutamate agonism in suicidality”, är ett samarbete mellan svenska, amerikanska och australiensiska forskare.

 

Publikation

Författare: Sophie Erhardt, Chai K Lim, Klas R Linderholm, Shorena Janelidze, Daniel Lindqvist, Martin Samuelsson, Kristina Lundberg, Teodor T Postolache, Lil Träskman-Bendz, Gilles J Guillemin och Lena Brundin.

Titel: Connecting inflammation with glutamate agonism in suicidality
Neuropsychopharmacology, 2012; doi: 10.1038/npp.2012.248

Länk till artikel

 

Kontakt:

Lena Brundin, Specialist i Psykiatri, docent vid Institutionen för Kliniska Vetenskaper, Lunds Universitet och Associate Professor i experimental psychiatry vid Michigan State University's College of Human Medicine, USA.
Tel: +1 616 808 6432, E-post: Lena [dot] Brundin [at] med [dot] lu [dot] se (Lena[dot]Brundin[at]med[dot]lu[dot]se)

Sophie Erhardt, docent vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet. Tel: 08-524 868 83, E-post: Sophie [dot] Erhardt [at] ki [dot] se (Sophie[dot]Erhardt[at]ki[dot]se)

 

Jens Persson

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.