Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nya rön om genetiken vid äggstockscancer

Ett stort internationellt forskarsamarbete har funnit 12 nya gener eller loci (platser på en kromosom) som ökar risken för äggstockscancer. Analysen har omfattat över 25 000 patienter, nära 41 000 kontroller och 31 000 kvinnor med de två viktigaste riskgenerna för bröstcancer.

En artikel om forskningsfynden, som forskare vid Lunds universitet bidragit till, har nyligen publicerats i Nature Genetics. Listan på deltagande författare är hela två sidor lång.

– Man har lagt samman material från forskargrupper i många olika länder, från Asien till Europa och Nordamerika. Vi i Lund har bidragit med genetisk information om cirka 2000 personer, säger professorn i onkologi Håkan Olsson.

Bara genom den här sortens mycket stora samarbeten kan forskarna få ihop ett material som är stort nog för att visa gener som har svagare samband med en viss sjukdom. Starka riskgener slår igenom även i ett mindre material, men för att urskilja svagare riskgener behövs ett mycket större underlag.

De nya kunskaperna kommer att hjälpa forskarvärlden att bättre förstå äggstockscancer, en sjukdom som som finns i olika former vilka varierar mycket både när det gäller uppkomst, utveckling och patienternas prognos. De kan också på sikt bidra till nya läkemedel.

– Genetiska studier av den här typen har redan lett till nya läkemedel för så kallad BRCA1-associerad äggstockscancer. Det är en form av cancer där patienten bär på en av de viktigaste riskgenerna för bröstcancer, säger Håkan Olsson.

Ingela Björck

Kontakt

Håkan Olsson, professor i onkologi, Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund, tel 046-17 75 52, 070-607 75 54, hakan [dot] olsson [at] med [dot] lu [dot] se 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen