Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya styrelseledamöter föreslås för Lunds universitet

Bild på Margot Wallström Foto: Kennet Ruona
Margot Wallström föreslås som ordförande ytterligare en mandatperiod (foto: Kennet Ruona)

Lika många män som kvinnor och dessutom personer med bred kompetens från olika delar av samhället. Det innehåller förslaget på de externa ledamöterna till Lunds universitets styrelse under nästa mandatperiod. Margot Wallström föreslås bli ordförande ytterligare en mandatperiod.

Lunds universitets styrelse kommer att få ett delvis nytt utseende under nästa mandatperiod (1 maj – 30 april 2016).  Av totalt åtta externa ledamöter föreslås nu fem nya till regeringen. Kriterierna som nomineringsgruppen följt har varit jämn könsfördelning, representation från olika sektorer i samhället, åldersspridning, geografisk spridning, dvs några  med lokal/regional anknytning och några från Stockholm, samt att ledamöterna har stort intresse för universitetets frågor.

- Jag tycker att vi har fått ihop en mycket kompetent och väl sammansatt grupp. Särskilt roligt tycker jag det är att vi också har fått in några yngre ledamöter, risken är annars att åldrar i styrelser drar uppåt, säger Göran Bexell, f.d rektor vid Lunds universitet som har varit med i nomineringsgruppen.

Förslaget till regeringen på externa ledamöter vid Lunds universitet:

• Margot Wallström, ordförande

• Cecilia Christersson, prorektor Malmö Högskola (ny)

• Ulf Ewaldsson, Senior Vice President, CTO Ericsson (ny)

• Sofia Halth, ordförande i Svenska Amnesty (ny)

• Börje Ljunggren, ambassadör

• Lars Ljungälv, VD Sparbanken Öresund

• Anna Stellinger, direktör på Sieps, Swedish Institute for European Policy Studies (ny)

• Mats Svegfors, f. radiochef (ny)

Ordförande och externa ledamöter utses av regeringen efter förslag från en nomineringsgrupp ledd av landshövdingen. I nomineringsgruppen vid Lunds universitet har Margareta Pålsson, Göran Bexell samt Nicolai Slotte, vice ordförande för Lunds Universitets Studentkårer, LUS, ingått. 

 

Läs mer om styrelsen och val av ledamöter vid Lunds universitet:
http://www.lu.se/om-universitetet/ledning-och-organisation/universitetsstyrelsen

 

Av Anna Johansson

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.