Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytänkande författare och banbrytande socialantropolog nya teologiska hedersdoktorer

Till vänster Joel Robbins och till höger Marilynne Robinson.
Joel Robbins och Marilynne Robinson har utsetts till hedersdoktorer vid den teologiska fakulteten. Foto av Marilynne Robinson: Kelly Ruth Winter

President Barack Obamas favoritförfattare Marilynne Robinson från Idaho och Camebridge-professorn Joel Robbins, som gjort banbrytande socialantropologisk forskning om karismatisk kristendom, har utsetts till 2016 års hedersdoktorer vid Lunds universitets teologiska fakultet.

Marilynne Robinson tillhör de mer erkända författarna inom nutidens engelskspråkiga litteratur. Att hon får utmärkelsen är ett uttryck för fakultetens djupa uppskattning både av Robinsons kritiska röst i samtiden och av hennes enastående litterära konstnärskap.

Hennes debutroman Housekeeping (1980) tilldelades the PEN/Hemingway Award för bästa debutroman och nominerades till Pulitzerpriset för fiktion. Gilead som kom först 25 år senare, belönades med Pulitzerpriset. Även uppföljaren Home (2008) belönades med flera priser. 2014 kom hon med den hyllade boken Lila.
Robinson har också skrivit en lång rad icke-fiktiva böcker där hon diskuterar teologi, filosofi, litteratur och historia. Till de mest uppmärksammade hör Absence of Mind: The Dispelling of Inwardness from the Modern Myth of the Self, ursprungligen en serie föreläsningar hållna vid Yale University 2009.
 
Robinsons rika författarskap fångar upp och speglar väsentliga aspekter av nutida teologisk, filosofisk och etisk forskning. Hon reflekterar kritiskt över hur det bibliska arvet kan bidra till våra pågående diskussioner om vad som är ett gott samhälle och vari människans värde består. Robinson utgör en konstruktiv och nytänkande röst i frågor som rör klimathot, internationell politik och sambandet mellan en alltför reduktionistisk tolkning av världen och en motsvarande reduktionistisk syn på människan.
 
Joel Robbins, professor i socialantropologi vid universitet i Cambridge, är banbrytande inom socialantropologisk forskning om karismatisk kristendom. Att han får utmärkelsen är ett tecken på fakultetens uppskattning av samarbetet mellan honom och den teologiska och religionsvetenskapliga forskningen i Lund och en önskan om ett fortsatt och fördjupat samarbete under många år framöver.
 
Robbins hör till den första generationen av antropologer som primärt forskar om kristendom, en trend som har vuxit till att bli det som idag kallas kristendomens antropologi. Robbins har gjort fältarbete i det isolerade Urapmin-samhället i Papua Nya Guinea, där befolkningen utan mission från andra själva ”hämtat” kristendom till byarna och tolkat den i sin kontext. Denna studie föranledde Robbins att gå vidare till frågeställningar som berör radikala kulturella förändringar.
Robbins arbete utmärkts av hög teorimedvetenhet och innefattar även studier om ritual, etik, religionsfilosofiska frågor och religionspedagogik, alltid utifrån en antropologisk synvinkel. Han är en banbrytare i sitt sätt att föra dialog mellan antropologi och teologi och har aktivt arbetat för att skapa fungerande utbyten mellan de två disciplinerna.

Läs mer om hedersdoktorerna: http://www.ht.lu.se/forskning/hedersdoktorer/

Kontakt

Kontakt: Professor Samuel Byrskog, Samuel.Byrskog@teol.lu.se, tel 073-9225057.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.