Obamacare påverkar hur amerikaner litar på varandra

Införandet av vårdreformen Obamacare i USA kan bidra till att bromsa den sedan länge växande misstron i det amerikanska samhället. Det visar forskning vid Umeå universitet och Lunds universitet.

I en artikel som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Social Science and Medicine visar forskarna Jan Mewes vid Umeå universitet och Giuseppe Nicola Giordano vid Lunds universitet hur Obamacare kan ha inneburit något av ett paradigmskifte, inte bara för amerikanernas tillgång till sjukvård utan även för hur de ser på tillvaron i stort. Försämrad hälsa ledde till en mätbar minskning av den sociala tilliten under perioden 2006-2010, men efter 2010 kan man inte längre finna något sådant samband.

Läs pressmeddelande från Umeå universitet

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

2018-01-16
Problem med e-post som skickas till Microsoft-adresser
2018-01-16